9789187917424_200x_en-farofylld-overfart_haftad

Det är sensommar och året är 1939 då Lily kliver ombord på fartyget som ska ta henne till Australien. Resan kommer att ta åtskilliga veckor, och under tiden kommer livet att förändras. Det är jakten på jobb som för Lily till Sydney. Företaget som förmedlar arbete betalar biljetten för unga kvinnor som är beredda att resa till Australien för att bli hushållerskor. Lily är också i behov av ett miljöombyte efter några uppslitande händelser hemma i England.

Redan i första kapitlet anar vi att det kommer att bli en händelserik resa, för när båten lägger till i Sydney väntar polisen för att gripa en man för mord. Det är en klaustrofobisk känsla att vara instängda på ett begränsat utrymme under många veckor, och det påverkar resenärerna mer än de förutsett. De är fast med en grupp människor som egentligen är främlingar, och det lilla de hinner lära känna varandra visar bara några sidor av varje individs personlighet. Spänningen inför framtiden får också passagerarna att agera utöver det vanliga. I bakgrunden lurar hotet om ett nära förestående krig, och ingen vet vad som väntar dem i Australien.

Lilys nya vänner kommer från alla klasser. Här på båten suddas gränserna ut mellan rik och fattig, överklass och tjänstefolk. Här är det som att det gamla brittiska samhället håller på att upplösas, men det är bara tillfälligt. När de går iland kommer alla att falla tillbaka i sina gamla roller igen. Lily sveps med och får uppleva fester och glamourösa cocktailpartyn som hon inte är van vid. Men de andra deltagarna visar sig också vara på flykt undan det förflutna och de bär alla på hemligheter. Livet på båten blir också en miniatyrvariant av verkligheten hemma i Europa och här återspeglas tongångarna och de politiska strömningarna. Vissa tycker att ett nytt krig är det enda rätta, medan andra fruktar herr Hitlers politik. På båten finns judar som tvingats lämna allt de ägde och som oroar sig för sina släktingar som lämnats kvar. De brittiska passagerarna betraktar dem avvaktande, några med förakt. De italienska kvinnor som kliver ombord för att resa till sina män som arbetar i Australien anses alltför högröstade och vulgära. Framförallt är de bara fattiga bondkvinnor, och med dem vill man inte beblanda sig. Det visar sig snart att de utsuddade gränserna enbart är en illusion. Författaren skapar trovärdigt en bild av hur samtiden upplevde det förestående krigsutbrottet och det bidrar till att ge berättelsen ett djup som jag tycker lyfter det hela. Resan går genom Medelhavet och Suezkanalen, ut i Indiska Oceanen och förbi Ceylon. Fartyget gör flera stopp, och Rachel Rhys beskriver med stor inlevelse Lilys förundran inför de myllrande och exotiska platser hon får se. Det är som att vi verkligen får följa med på resan och se allting genom Lilys ögon för första gången.

En farofylld överfart är en berättelse med många dimensioner, och här ryms både spänning och eftertanke på ett sätt som tillsammans med den välskrivna prosan skapar en fängslande läsupplevelse. Det vilar en tät, spänd atmosfär över hela resan som får oss att ana att saker och ting kommer att eskalera och sluta illa. Boken innehåller det mesta man kan förvänta sig av en roman, och det brokiga persongalleriet engagerar. Rachel Rhys, som är en pseudonym för en författare som skriver spänning till vardags, behärskar konsten att hela tiden servera lagom mycket information för att jag andlöst ska vilja läsa vidare. Det sker med små medel och är mycket stilsäkert utfört. Det kan handla om en blick eller en obehagskänsla som avslutar varje kapitel på ett sätt som gör att fortsättningen lockar. En bok helt i min smak!

Utgiven av: ETTA förlag, 2017. I översättning av: Marianne Bodner Gröön. 

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 4+ av 5

16 reaktioner till “En farofylld överfart av Rachel Rhys

  1. Jag har ju sett den här boken ganska ofta i mitt flöde den senaste tiden, men hade nog ingen koll på vad den handlar om. Nu när jag har läst vad den handlar om så känner jag att den nog borde passa mig. Just båtar är speciella för mig 🙂 Kände inte till att det här var en pseudonym, men jag känner inte igen hennes riktiga namn heller 🙂

  2. Vad kul att läsa! Har varit sugen på den en stund och nu fick jag vatten på min kvarn. 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.