9789188611031_200x_kalla-mig-amanda_kartonnage

Tre tjejer, bästa vänner och förtrogna, bestämmer sig för att de tröttnat på alla män som enbart är ute efter att roa sig för en natt på deras bekostnad. Gång på gång träffar de någon på krogen som inom kort visar sig ha fru eller flickvän. De bestämmer sig för att starta en blogg där de berättar om sina upplevelser, för att varna andra och för att hämnas på de icke namngivna männen. Lilly, Marie och Caroline vet att i en småstad som Motala kommer det att spekuleras friskt i vilka som ligger bakom bloggen och vilka äkta hälfter som begått övertrampen. För att samla ytterligare inspiration till sina inlägg bestämmer de sig för att inte uppge sitt riktiga namn för de män de träffar på krogen, utan kallar sig Amanda.

Vi får också följa Viktoria som är nyskild och även nyligen har blivit arbetslös. Hon pressas av sin väninna Hannah att ge sig ut på nya dejter i jakt på kärleken, men det är inte helt lätt när hon är ensamstående mamma varannan vecka. Det dröjer inte förrän hon av en tillfällighet hamnar i samma umgängeskrets som kvinnorna bakom bloggen.

Josefine Sandblom skriver i sin debutroman om väninnors diskussioner och öppenhjärtiga reflektioner kring sina relationer. Berättelsen skildrar hur de längtar efter den rätte, men gång på gång får kyssa grodor istället för prinsar när de stöter på män som inte är intresserade av något långvarigt förhållande. De utnyttjar tjejerna för att ha lite roligt medan frun är på tjänsteresa eller på tjejsemester till Rhodos. Berättelsen är medryckande, men blir en smula oputsat ibland, så som en debutroman ofta är. Intrigen och berättartekniken skulle kunna vara lite mer konsekvent, och den röda tråden ännu tydligare. 

Berättelsen är skriven med en hel del humor, kryddad med vardagsrealism och  beskrivning av de sexuella eskapader som gång på gång blir en besvikelse. Författaren har hittat en egen röst och språklig stil till sin berättelse som är medryckande, men kanske inte faller den som är pryd i smaken. Om man får sätta etiketter på böcker skulle jag nog kalla det här tjejsnack i litterär form. Intensiteten i Kalla mig Amanda och den sprudlande berättarglädjen gör mig nyfiken på alla de andra böcker jag tror Josefine Sandblom kommer skriva framöver.

Utgiven av: Bokförlaget Sol, 2017. 

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 3 av 5

En reaktion till “Kalla mig Amanda av Josefine Sandblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.