9789188545671_200x_sanningen

Maya Stern blir vittne till hur hennes make mördas, och trots att hon är van att hamna i dramatiska situationer från sitt yrke från stridspilot blir det nästan mer än hon kan hantera. Hon blir lämnad med en dotter som bara är ett par år gammal, och polisen har inga spår efter mördaren. När Maya får en digital fotoram med inbyggd övervakningskamera för att kunna se vad barnflickan och dottern gör om dagarna inträffar något märkligt. På filmen som spelas upp syns hennes döde make Joe. Omgivningen anser att Maya bara har inbillat, och eftersom minneskortet i fotoramen plötsligt är försvunnet finns inga bevis. Att Maya lider av posttraumatisk stress efter sin tid i krig talar inte till henne fördel. Istället beslutar hon sig för att själv ta reda på om Joe verkligen är död, och vilket samband det eventuellt kan finnas med att hennes syster Claire sköts ihjäl några år tidigare.

Harlan Coben är en av USA: s främsta thrillerförfattare, och med ett antal böcker i bagaget vet han hur man skriver både överraskande och underhållande. Maya är en stark karaktär som fängslar. Hennes erfarenhet som stridspilot gör henne till något av en modern amazon. Hon är en kvinna som går sin egen väg och som inte låter manliga hierarkier stoppa henne. Problemet med Maya är att hon skulle kunna fylla en helt egen bokserie, och nu när hon bara får en fristående bok blir hon lite som en tiger i bur. Jag tycker inte hon kommer till sin fulla rätt på så litet utrymme.

Intrigen i Sanningen är oförutsägbar och det lättlästa formatet gör boken till en pulshöjare. Författaren skapar illusioner och utmanar oss läsare genom att få oss att tvivla på vad som är sanning och vad som bara är fantasi. Kan vi lita på det vi ser genom Mayas ögon? Det vill vi tro, men vet inte säkert. Att Joes familj inte är tillförlitlig framgår tydligt, men samtidigt vet vi inte om det är Mayas sätt att tolka informationen som vilseleder oss. Harlan Cobens thriller är mycket spännande och tar avstamp i det moderna USA: s problematik med krigsveteraner, men bygger också på familjehemligheter och framgångsrika mäns förmåga att köpa sig fria. För den som söker snabbläst spänning är det här en bok att se fram emot i vinter.

Utgiven av: Bookmark förlag, 2018. I översättning av: Jan Malmsjö.

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 3+ av 5 

 

4 reaktioner till “Sanningen av Harlan Coben

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.