9789164205377_200x_kvinna-utan-minne

Plötsligt en dag mitt i familjens vardagliga middag bestående av pannbiff och potatis tappar Mia minnet. Hon känner inte igen sin man eller sina barn, och väl inlagd på sjukhus inte heller sin besökande mamma. Läkarna står handfallna då Mia inte uppvisar några fysiska symtom på blodpropp eller tumörer. Psykologen misstror henne och anser att hon driver med dem alla för att få ett avbrott i vardagen. Fakta och allmänbildning finns kvar i hennes minne, likaså yrkeskunskaperna som lärare. Men grannar, vänner, elever, kollegor och familj förblir en vit fläck. Eftersom Mia inte uppvisar någon sjukdomsbild som vården kan behandlas blir hon hemskickad, men känner sig som en främling i sitt eget hus. Det kanske största problemet är att hon känner motvilja mot sitt tidigare liv. Barnen lämnar henne likgiltig, hon kan inte förstå vad hon ser i en man som Erik och hennes mamma är både nervpåfrestande och påstridig. Bästa väninnan lever inte upp till Mias förväntningar och hon finner sina tidigare inlägg på Facebook patetiska. Hon har ingen önskan att återgå till sitt riktiga liv även om det är vad hon förväntas vilja.

Petter Lidbäck har skrivit en rad barnböcker, och även spänning under pseudonymen Hans Koppel. Hans nya roman Kvinna utan minne tar avstamp i vårt sköra medvetande. Mycket lite behövs för att rubba vår hjärna och med minnet kan allt det vi kallar vårt liv raseras. Stress och mer påtagliga sjukdomar som t ex hjärnblödning kan lätt radera ut saker vi tar för självklara. I Mias fall är det oförklarligt, hon verkar bara ha stängt av. Kanske för att hon vantrivs i sitt till synes välordnade liv, men något svar kommer egentligen aldrig.

Det Mias omgivning har svårt att acceptera är att hon inte vill återvända till det som var innan. Det jag som läsare däremot har svårt att förstå är hennes ointresse för vad som hänt och kommer att hända. Mia är alldeles iskall inför situationens allvar. Även om hon inte önskar återvända till det som var innan framstår det som märkligt att hon inte stressas över situationen. Vem skulle inte fundera över orsak och framtida konsekvenser, vem skulle inte undra om jag kommer drabbas igen och hur livet ska bli nu, med eller utan familjen? Mia ser istället med missnöjd min ned på alla i henne omgivning, även den hon själv var förut. Jag har lite svårt att relatera till hennes totalt ointresserade inställning, vilket drar ner helhetsintrycket en aning. Det är en intressant grund som ligger bakom Kvinna utan minne, och tankeväckande hur skört vårt medvetande egentligen är. Det gör berättelsen läsvärd, och kanske till något av en väckarklocka kring att hantera stress och överhettade hjärnor i tid.

Utgiven av: Piratförlaget, 2018.

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 3 av 5

En reaktion till “Kvinna utan minne av Petter Lidbäck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.