9789188153647_200x_vard-att-doda

Lily och Ted möts för första gången på flygplatsen. Slumpen för dem samman, och en långflygning över Atlanten blir inledningen på en ovanlig relation. Lily ber honom vara helt uppriktig kring det liv han har hemma i USA, och Ted berättar om hur hans hustru är otrogen och enbart verkar vara ute efter hans förmögenhet. Han hatar henne för hennes svek. Han till och med önskar att hon vore död. Jag kan hjälpa dig, säger Lily. Det är inte svårt att komma undan med ett mord…

Värd att döda har begåvats med spänning från första sidan, och de oväntade vändningarna kommer att fortsätta avlösa varandra då vi får följa berättelsen om Lilys liv och uppväxt fram till det ödesdigra mötet på flygplatsen parallellt med planen att mörda Teds fru. De två huvudkaraktärerna är främlingar, men trots det utvecklas ett samförstånd från första stund. De vet båda hur det känns att bli svikna, men är det okej att hämnas? Lily har för länge sedan passerat gränsen för vad de flesta människor är kapabla att göra. Peter Swanson fångar dock känslan av svek och lyckas ändå skapa medkänsla för karaktärerna. Om inte människor de litat på bedragit dem hade situationen aldrig uppstått, vill han få oss att tänka, och just det faktum att Lilys och Teds berättelser har något som går att knyta an till är en av bokens främsta styrkor. Värd att döda bjuder på fängslande läsning.

Psykologiska thrillers med oväntade vändningar och twistade handlingar är en genre som ligger i tiden. Som så ofta finns det även här en oväntad bakgrund. Nya fakta tillkommer som får vår blick att riktas åt ett annat håll, och plötsligt framträder en helt ny bild. Det krävs finess för att hantera den här typen av berättelser och det är inte alltid författaren lyckas med sin föresats att överraska. Det gör dock Peter Swanson. Även jag som på senare tid känt mig en smula mätt på formatet blir överrumplad, fängslad och läser fascinerat vidare. Det enda som stör mig en aning är att berättelsen ibland broderas ut med extra detaljer som inte alltid är betydelsefulla, men trots det har Peter Swanson satt ribban mycket högt för de thrillers jag kommer läsa under resten av det här året.

Utgiven av: Southside Stories, 2017. I översättning av: Katarina Falk. 

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

6 reaktioner till “Värd att döda av Peter Swanson

  1. Jag läste precis ut den och hoppas innerligt på en ny bok av författaren! Många vändningar som skulle kunna bli för många och för överdrivna. Men han lyckas behålla greppet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.