I den första boken om Erla-gruppen, Spåren vi lämnar efter oss, samlas en högst otippad kvartett för att lösa fallen av våldtäkter och överfall längs Gröna linjen, en del av Stockholms tunnelbanenät. Det är Liv, kriminalpolisen som själv blivit överfallen, fixaren Rickard som förser människor i undre världen med både det ena och det andra, Aminah som är expert på datorer och så Edith, som är den som bjuder in dem. Hon har ett förflutet som kriminolog och har arbetat vid Säpo. När polisen nu står handfallen inför våldsbrotten mot kvinnorna tar de in Edith som extern resurs, men hon betalar också ut egen ficka för att få ett slut på övergreppen. Spåren vi lämnar efter oss är en obehaglig deckare som visar på vår sårbarhet på nätet, där många lägger ut frikostigt med information utan att ha en aning om vilka som läser. Högaktuellt ämne, och en tänkvärd grund för en spänningsroman.

I uppföljaren, Jag ska hitta dig, är fixaren Rickard Falke i stor fara efter att ha läckt information som satte stopp för en stor kriminell kupp. Han har flytt utomlands, men måste komma hem då hans bäste vän ligger för döden. Väl hemma hamnar han tillsammans med Liv Kaspi i en katt- och råttalek med de som önskar se Falke död, och polisens resurser för att skydda honom verkar långt ifrån tillräckliga då den undre världens mäktigaste man har förgreningar och kontakter överallt. Det krävs att Erlagruppen återigen samlas om de ska ha en chans att krossa de kriminella nätverken.

Pernilla Ericson arbetar till vardags med journalistik och berättelser hon fått ta del av genom sitt arbete ska ha varit inspirationskällan till den första boken om Erlagruppen. Båda böckerna i serien är skrivna i ett högt tempo och med stor teknisk skicklighet. Ericson lyckas skapa karaktärer som både fängslar och berör, samtidigt som hon är skicklig på att bygga upp spännande scener som gör böckerna svåra att släppa. Spåren vi lämnar efter oss känns verkligen som den kunde komma direkt från gårdagens nyhetssändning, där kränkande brott mot kvinnor är vanliga bland rubrikerna. Pernilla Ericson väjer inte för att skriva om det obehagliga, och i en tid då kampanjen #metoo är högaktuell är det här en typ av berättelse där intrigen känns ännu mera realistisk. I uppföljaren Jag ska hitta dig har Ericson också spetsat till sitt sätt att skriva ytterligare. Trots att karaktärerna är en brokig skara där oväntade band emellan dem uppstår, lyckas författaren med den svåra konsten att övertyga. Böckerna om Erlagruppen skapar en frisk fläkt bland de svenska deckarna, och är absolut en serie jag kommer att fortsätta följa.

Utgivna av: HarperCollins Nordic, 2016 & 2017. Finns även som pocketböcker. 

Köp hos Bokus och Adlibris

Spåren vi lämnar efter oss Betyg 4 av 5

Jag ska hitta dig Betyg 5 av 5

 

 

4 reaktioner till “Spåren vi lämnar efter oss och Jag ska hitta dig av Pernilla Ericson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.