9789177018568_200x_dodsdomd

En luftballongsfärd som slutar i tragedi, det är upptakten i Sharon Boltons senaste bok Dödsdömd. Under en flygtur över norra England blir passagerarna beskjutna från marken, och den förste att dödas är piloten. Därefter stundar en mardrömsresa för de som är kvar i luftballongens korg. De förföljs av mannen på fyrhjuling som fortsätter att beskjuta dem från marken, men om de undkommer honom är risken istället stor att de kraschar mot en säker död.

När polisen kommer till platsen finns bara två överlevande, en är svårt skadad och en är försvunnen. Det är Jessica som fattas, och hon reste tillsammans med sin syster Isabel som var nunna i ett närbeläget kloster. Snart inser poliserna att Jessica tillhörde deras egen kår, och att det kan ha varit henne mannen på fyrhjulingen var ute efter från första början. Nu gäller det att hitta henne innan mördaren lyckas lokalisera henne.

Sharon Bolton har skrivit ett flertal böcker, både fristående och i serien om Lacey Flint. De kännetecknas av sin psykologiska spänning och många högst oväntade vändningar, och så är det även i den här berättelsen. Vad det i själva verket är som ligger bakom beskjutningen av luftballongen är omöjligt att förutspå i ett tidigt skede, och man måste helt enkelt genast läsa vidare för att få veta. Spänningen från första sidan håller i sig genom hela berättelsen och även avslöjandet om hur saker och ting faktiskt ligger till i bokens slutskede är överraskande. Dödsdömd är en riktig nagelbitare, och det är bara att konstatera att Sharon Bolton återigen har lyckats skriva en riktig fullträff till bok. I vissa lägen kan jag kanske tycka att det är en liten smula överdrivet och att det svävar iväg i samma hastighet som luftballongen, men med trovärdiga motiv och inspiration hämtad ur den fasansfulla verkligheten köper jag ändå handlingen rakt av. Precis så tycker jag att en riktigt bra bok ska vara: den kan handla om vad som helst så länge den övertygar mig. Här skapar dessutom Sharon Bolton en stämning som är så obehaglig att den skulle kunna platsa i en skräckfilm.

Utgiven av Modernista, 2017. I översättning av: Lilian Fredriksson.

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 5 av 5

 

 

2 reaktioner till “Dödsdömd av Sharon Bolton

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.