9789137150956_200x_iskalla-ogonblick-tio-skargardsberattelser

Viveca Sten har skrivit en hel rad böcker om Sandhamn, och i Iskalla ögonblick får vi återse många karaktärer som figurerat under årens lopp och såklart även läsa mer om Nora Linde och Thomas Andreasson. Boken består av tio kortare berättelser fyllda av mord, intriger och relationsdramer. Berättelserna handlar bland annat om hur Nora och Thomas träffas för första gången på ett konfirmationsläger på Sandhamn. Som alltid spelar skärgården och livet på ön en stor roll, och Viveca Sten skildrar miljön pricksäkert. Vi får även läsa mer om Signe Brandt som Nora får ärva sin villa efter, och Noras son Adam blir huvudperson i en annan novell.

Det är svårt att skriva i det korta formatet. Jag är egentligen inte överförtjust i noveller eftersom de ofta känns ofullständiga. Det är ofta som berättelserna blir väldigt ojämna i en samling, men inte i det här fallet. Viveca Sten klarar det galant, och boken som helhet blir en positiv överraskning. Det märks att författaren känner sina karaktärer väl, och då blir det också lättare att på ett självklart sätt skildra dem i alla typer av situationer – oavsett om det är en kort eller lång historia som skrivs. Viveca Sten är också mycket lyhörd då det gäller att fånga människors inre känslor och tankar, och sedan omvandla detta till lättläst och fängslande berättarkonst. Det är små detaljer som gör det, en gren som knäcks eller mystiska fotspår i snön, men allt bidrar till att skapa iskall spänning och tät atmosfär. Ibland är det bra med en kort historia som man kan avsluta i ett svep, och då passar Iskalla ögonblick utmärkt. Jag tror dock att det är en fördel att ha läst de andra böckerna i serien för att få största möjliga utbyte av de här berättelserna.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2017. 

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

En reaktion till “Iskalla ögonblick av Viveca Sten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.