9789146233831_200x_juldagar-12-berattelser-och-12-festmaltider-for-12-dagar

Juldagar: 12 berättelser och 12 festmåltider för 12 dagar är Jeanette Wintersons egen berättelse om julen. Här ryms hennes bästa och mest originella recept tillsammans med tolv korta berättelser om julen, och Winterson reflekterar även över vårt firande. Allt ifrån Jesus födsel i stallet i Betlehem, till jultomten och våra dagars konsumtionsiver ryms här. Det är en bok där berättelserna glittrar ikapp med det vackra omslaget, och även om de kanske tilltalar mig i lite olika stor utsträckning är det här en bok att komma tillbaka till år efter år och på så vis lägga till jultraditionen.

Wintersons julnoveller tar oss med till den engelska landsbygden såväl som storstaden, de låter oss också resa i tid och rum. Här ryms kärlek, spöken skräck och alla har de det gemensamt att de lyfter fram den magiska julen. Winterson skriver lekfullt och briljerar med sin språkliga finess, men det finns också eftertanke bakom. Allt går inte att förklara, det övernaturliga, tomtar och troll samt den brittiska traditionen att julen är helt rätt tid för en riktigt ruggig spökhistoria spelar in, men oavsett vad man tror på så fångar Winterson julstämningen med perfektion. Det är svårt att skriva i det korta formatet, och det är modigt att ta sig an ett ämne som julen där alla har sin egen bestämda uppfattning, men Winterson gör det väl.

När det gäller recepten i boken finns där också en lekfullhet. Winterson lotsar oss genom kökets hemliga värld av ångor, stekos och fräsande redskap, men det framgår att hon själv stundtals finner köket vara en förbryllande plats och dessa inslag bjuder på en stor dos humor. Varje recept åtföljs också av Jeanette Wintersons högst personliga minnen och traditioner, öppenhjärtigt berättade. Ett plus också för översättningen som på alla sätt gör boken största möjliga rättvisa.

Utgiven av Wahlström & Widstrand, 2017. I översättning av Lena Fries-Gedin och Jessika Gedin. 

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 4+ av 5

10 reaktioner till “Juldagar av Jeanette Winterson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.