9789188647009_200x_de-hangda-hundarna

Det börjar med en död dansk i Spanien, och även den spanska traditionen att hänga tävlingshundar som gjort sitt och inte längre är på topp. Här blir det till ett hot som riktar sig mot ägaren, för flera inflytelserika danskar går en dramatisk död till mötes kort efter att deras hund hittats hängd. En av dem är en välbeställd herre med ett eget slott, och i skogen runtomkring gör polisen ett ovanligt fynd. En hemlös man som en gång var Danmarks mest dekorerade och prisade krigshjälte. Niels Oxen har tjänstgjort både på Balkan och i Mellanöstern, men intrycken och minnena blev för mycket. Han valde att fly samhällets alla krav, och lever nu på vad naturen ger tillsammans med sin hund Mr White. Ett slöseri med resurser tycker hans forna kollegor, och Oxen hamnar i en kluven roll där han både är ett vittne, misstänkt och involverad som extern resurs i utredningen av ett komplicerat mordfall.

De hängda hundarna är den första boken i serien om Oxen, och en filmatisering är planerad inom kort. Boken bjuder på hög spänning och många oväntade vändningar, och det är lätt att se varför serien blivit mycket populär i Danmark. Jensen skriver med både inlevelse och djup, och det är inte utan att jag ser en viss likhet med den norske författarkollegan Jo Nesbøs sätt att skriva. Även här är det en antihjälte i huvudrollen som kämpar med sina inre demoner, ena stunden nästintill utslagen, sedan återigen i tjänst som en av de bästa på sitt område. Det finns en trovärdighet i att allt det Oxen sett under sina år i det militära har gett honom skäl att vilja dra sig undan. Han lider av posttraumatisk stress, men belönas enbart av det danska samhälle vilket han tjänat med medaljer. De hängda hundarna är en mycket rafflande och intressant inledning på serien om Niels Oxen, och även den andra boken Mörkermännen finns översatt till svenska.

Utgiven av: Bokförlaget Polaris, 2017. I översättning av: Leif Jacobsen. 

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

En reaktion till “De hängda hundarna av Jens Henrik Jensen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.