9789146230137_200x_barnvagnsblues

Agnes är nybliven mamma mitt i ett sommarvarmt Stockholm. Hennes man jobbar, vännerna är på semester. Hon hade aldrig trott att hon skulle känna sig så ensam tillsammans med sin dotter. Alla pratar om tiden som nybliven mamma som något magiskt, en tid av euforisk glädje. Agnes älskar sin dotter men känner samtidigt en enorm prestationsångest. Tänk om hon gör fel, tänk om hon inte räcker till som mamma. Barnvagnsblues tar oss med till barnavårdscentralen där Agnes känner sig kritiskt granskad, till träffarna med de andra mammorna där hon ofrånkomligen jämför sig och så till gymmet, där Agnes äntligen känner att hon får göra något för sin egen skull. Ändå får hon dåligt samvete, för en bra mamma borde väl alltid sätta sitt barn främst?

Ester Roxberg skriver om en av livets stora och mest omvälvande händelser, att bli förälder. Agnes och Franks liv förändras totalt, och fokus flyttas från dem till deras barn. Roxberg vågar skriva om baksidan, att det kanske stundtals känns svårt, tungt och som en övermäktig – uppgift mitt i all glädje. Huvudpersonen Agnes har ingen direkt förlossningsdepression eller några större svårigheter att knyta an till sitt barn. Hon vill bara vara den där perfekta mamman som hon ser överallt omkring sig, på lekplatsen, i tidningen eller i Nyhetsmorgon, och hon är orolig för att inte klara det.

Barnvagnsblues är en bitterljuv historia om kluvna känslor, och jag tycker Roxberg fångar sin huvudkaraktärs rädsla för allt som kan gå fel på ett trovärdigt sätt. Hon visar att det inte är helt lätt att få ansvaret för ett litet barn, och att föräldrarollen är något som kan vara både skrämmande och samtidigt helt fantastiskt. Berättelsens tema är något som säkert väldigt många kan känna igen sig i. Boken är underhållande och tänkvärd, och huvudkaraktärens kamp med sina egna prestationskrav och omgivningens förväntningar är något som går att relatera till inte bara som förälder, utan skapar igenkänning även från andra situationer i livet.

Utgiven av: Wahlström & Widstrand, 2017.

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 3+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.