9789146233602_200x_husdjuret

Malin jobbar till vardags vid polisen i Katrineholm, men får samtidigt i uppdrag att delta i en nyöppnad utredning av ett gammalt mordfall i hennes hemby Ormberg. Med sin lokalkännedom ska hon bidra till att lösa brottet, men det finns också en känslomässig aspekt för Malin då det var hon som en gång hittade kraniet efter den döda flickan. På plats i Ormberg får händelserna plötsligt ett lavinartat förlopp. Hanne och Peter, som vi känner igen från Älskaren från huvudkontoret, deltar också i utredningen. Hanne kämpar med sitt sviktande minne, och då hon påträffas förvirrad i de djupa sörmländska skogarna samtidigt som Peter är spårlöst försvunnen tätnar mystiken. Snart påträffas också en död kvinna som ingen vet vem hon är.

Ormberg är ett litet samhälle, präglat av nedlagda industrier och utflyttning. Här bor Jake, och det är inte alltid lätt att vara fjorton år i en liten by. Han är utfryst i skolan och får ta emot både slag och förnedrande ord bara för att han är annorlunda jämfört med den rådande normen. Det är han som hittar Hanne i skogen, men eftersom han vid tillfället går klädd i sin döda mammas paljettklänning är det inget han tänker medge ens under dödshot. Jakes förkärlek för vackra kläder i rosa och glitter skulle aldrig accepteras av hans omgivning, och hellre dör han än att det kommer ut. Men han hittar Hannes anteckningsbok den där kvällen i skogen, och börjar läsa. På så vis blir Jake ofrivilligt inblandad, och han sitter snart också på nyckeln till allt det inte Hanne kommer ihåg. Vart Peter har tagit vägen, vart utredningen lett dem och vem i Ormberg som är en mördare.

Utsedd till årets bästa deckare, det är med höga förväntningar jag tar mig an Husdjuret. Inte för att jag behöver oroa mig, Camilla Grebe har med sin förra bok Älskaren från huvudkontoret samt titlarna hon skrivit tillsammans med Åsa Träff och Paul Leander-Engström redan visat hon tillhör toppskiktet när det gäller att skriva psykologisk spänning. Husdjuret tar oss med rakt in i den sörmländska skogen, till synes ändlös och berättelsen bär på samma klaustrofobiska känsla som om du gick vilse.

Ormberg är en by som lurar på hemligheter. Någon här är en mördare, men ingen kan tro att det faktiskt är en av dem. Byn ger också en sorts gemenskap som man inte sviker om man inte måste. För Malin som är uppvuxen i samhället är det extra påtagligt. Hon är en av dem, hon förväntas förstå varför man är som man är i Ormberg. Samtidigt är hon polis och har sin lojalitet någon annanstans. Ormberg är unikt, men samtidigt ett av många samhällen runt om i Sverige som präglas av ett slitet yttre och där jobben lyser med sin frånvaro. I takt med att industrierna flyttar utomlands har Ormberg blivit en ort man flyttar ifrån, inte till. Här finns bara pensionärer, arbetslösa och de som inte förmådde göra något av sina liv. Det är i alla fall så Malin ser det, hon som själv längtar bort, till Stockholm. Invånarantalet har dock nyligen skjutit i höjden när en flyktingförläggning öppnades på orten. Misstron bland de infödda är dock stor. Ingen hjälpte Ormbergsborna att skaffa nya jobb eller utbildningar när industrin lades ned och jobben försvann, så varför ska de hjälpa invandrarna som inte betalat en enda krona i svensk skatt? Dessutom har de ju redan tagit hand om sin kvot på 90-talet då flyktingströmmen från Balkan var som starkast. Hur mycket kan man egentligen begära att Ormbergsborna ska göra, när de själva aldrig får något tillbaka av samhället? Det är så resonemanget på bygden ser ut.

Camilla Grebes bok är en kriminalroman, men också en skickligt uppbyggd psykologisk gåta om ett samhälle som kämpar för sin överlevnad, och hur alla har en anknytning till varandra på gott och ont. Lager på lager gräver Grebe djupare och djupare i den sörmländska myllan och visar oss det hos byborna som inte tål se dagens ljus. Det är trovärdigt, målande beskrivet och med en atmosfär så tät att jag nästan kan höra snön knastra och se grantopparna svaja. Grebe fångar helheten, och hon gör det med bravur. Det är en fängslande och sorglig berättelse med stort djup. Jag är beredd att hålla med svenska deckarakademin, en av årets absolut bästa deckare!

Utgiven av: Wahlström & Widstrand, 2017.

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 5 av 5

5 reaktioner till “Husdjuret av Camilla Grebe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.