STHLM Confidential är den första boken om journalisten och bloggaren Solveig Berg. Hon har fått sparken från tidningen hon arbetat för, och just nu ter sig framtiden dyster. Efter ett grovt övertramp i jakten på bra nyheter är Solveig ganska körd inom journalistkåren. Istället bloggar hon, men även STHLM Confidential som bloggen heter har svårt att nå de höjder Solveig hoppas på. Hon bevakar Stockholms krog- och nöjesliv, men de vanliga skandalerna tycks alla vara gårdagens nyhet redan innan Solveig kommer över dem. Så mördas modellen Jennifer Leone. Vi får också följa Lennie Lee, småstadsgrabben som nådde drömmen om ett jetset liv med en framgångsrik skandaltidning och ett liv fyllt av glamour och glitter. Han har lyckats försätta sig själv i en rejält knepig situation när han lovat att fixa en fest med extra allt åt en rik affärsman. Samtidigt hade han också en nära relation till den mördade Jennifer Leone.

I den andra boken om Solveig Berg, STHLM Grotesque, har framtiden ljusnat och Solveig har åter jobb. På prisutdelningen för Årets Guldkock blir dock hennes chef och partner mördad. Ännu en gång blir hon insnärjd i en härva av intriger, maktspel och prestige inom Stockholms krogvärld. Kocken som tidigare under många år vunnit priset har nu förbigåtts till förmån för sin före detta kollega och största rival. Även Lennie Lee dyker upp på nytt i den här boken. Han kämpar för att komma på fötter efter att ha kraschlandat i STHLM Confidential. Lennie drömmer om att öppna eget, ett rullande gatukök med mat utöver det vanliga. Istället hamnar han som diskare på en av huvudstadens innekrogar, och där blir han en bricka i det fula spel som branschens aktörer ägnar sig åt för att gynna sig själva och sin egen rörelse.

Hanna Lindberg är i grunden själv journalist, och att vanan att skriva medryckande och välavvägda texter finns där märks i båda böckerna om Solveig Berg. Det är händelserika spänningsromaner som har något eget då Lindberg valt att skriva om en specifik miljö som ter sig som en helt egen värld: Stockholms krogliv. Även om det ligger långtifrån de flesta svenskars vardag är det kittlande, glamouröst och en smula exotiskt att läsa om. Det känns också som det ligger helt rätt i tiden då mästerkockarna avlöser varandra i tv-rutan och den fina matlagningen är mer trendig än någonsin. Hanna Lindberg skriver också på ett sätt som är fullt av betraktelser och anekdoter ur vår samtid, vilket bidrar till att skapa en intressant och underhållande berättelse.

Personligen är jag lite mera förtjust i den andra boken i serien, STHLM Grotesque känns mer bearbetad och stilsäker än debuten och här har Hanna Lindberg slipat bort de ojämnheter som förekommer i STHLM Confidential. Båda böckerna är dock riktiga bladvändare, och även om de går att läsa fristående finns det en viss fördel med att läsa dem båda, i rätt ordning. Solveig Berg är en intressant karaktär, och hon har lite av det klassiska ”nyfiken-journalist-som-hamnar-i-knipa” över sig, ett beprövat koncept som förekommer även i andra deckare. Perfekt läsning att avnjuta efter julbordet eller en annan god måltid!

Utgiven av: STHLM Confidential – pocket, Pocketförlaget 2015, Norstedts 2017. STHLM Grotesque – Norstedts, 2017. 

Finns hos Bokus och Adlibris

STHLM Confidential betyg 3 av 5

STHLM Grotesque betyg 4 av 5

3 reaktioner till “STHLM Confidential & STHLM Grotesque av Hanna Lindberg

  1. Ja… jag känner att jag inte är ett dugg intresserad av själva miljön. Stockholms krogliv kunde inte vara längre ifrån mig 🙂 Men jag känner mig ändå lite lockad av allt det andra. Detta får jag nog fundera på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.