9789177016953_200x_kada

Långt ute på den danska landsbygden bor Liv tillsammans med sina föräldrar. Hon har egentligen bara en vän och förtrogen, tvillingbrodern Carl som tyvärr är död. Han finns dock alltid med i Livs tankar och kommer med åsikter om det mesta. När farmor Else kommer för att hälsa på slutar det tragiskt. Hon finner ett hem i misär. Livs mamma lämnar aldrig sängen, hennes far staplar saker överallt i deras hem och Liv själv har inte fått gå i skolan eftersom föräldrarna inte vill skicka henne dit. Istället har se sett till att iscensätta Livs död för att kunna behålla henne hemma i deras egen värld.

Kåda har belönats med Glasnyckeln som bästa nordiska kriminalroman 2016, och är i år även nominerad till en av de bästa till svenska översatta kriminalromanerna. Det är en ovanlig och fascinerande berättelse där vi får följa ett barn som lever i en mycket annorlunda vardag. Hon har sett mycket för sin ålder. Liv följer med sin far på jakt och snarar kaniner, och han har lärt henne att skjuta med pil och båge vilket hon behärskar till perfektion. Familjen lever i sin egen lilla bubbla, ett parallellt universum. Döden är inget konstigt eller skrämmande, den finns där som en naturlig följeslagare genom livet.

Det är en fascinerande och oerhört välskriven berättelse där vilka omständigheter som helst kan förefalla normala så länge man lever i okunskap om hur det borde se ut. Liv känner ingen annan verklighet än sin egen eftersom hon hålls isolerad från andra barn och samhället i stort. Hon känner ändå trygghet för det mesta, eftersom hon i sin naiva föreställningsvärld tror att det är såhär alla familjer lever. Ane Riel skriver fängslande, känslofyllt och gestaltar det sociala utanförskapet på ett sätt som är mycket gripande. Språket håller hög kvalitet, och hela upplägget med Liv i huvudrollen gör boken till en ovanlig och originell berättelse i den breda spänningsfloden. Den litterära kvalitén gör att boken egentligen förtjänar en bredare publik än enbart deckarfantaster. Jag älskar den här boken redan från första sidorna och kan mycket väl förstå varför den nominerats till fina priser. Kåda är i själva verket Ane Riels andra bok, och jag hoppas vi får läsa mer ur detta lovande författarskap framöver.

Utgiven av: Modernista, 2017. I översättning av: Helena Ridelberg.

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 5 av 5

5 reaktioner till “Kåda av Ane Riel

  1. Började läsa den i morse. Så långt så gillar jag. Verkar vara en gräslig historia. Läste inte vad du har skrivit, kollade bara betyget. Låter lovande 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.