veckans-topplista-e1500991790676.png

Idag, den 7 november, är det exakt 100 år sedan Oktoberrevolutionen utbröt i Ryssland, och det var då kommunistpartiet med Vladimir Lenin i spetsen kom till makten. Hur kunde då denna händelse äga rum i november? Ryssland använde inte den gregorianska kalendern så som vi i Sverige, och därför stämmer inte alltid datumen. För dem inföll händelsen i oktober månad. Temat för veckans topplista är Ryssland, och det blir intressant att se vilka böcker som dyker upp. Fakta, fiktion eller kanske är det dags att damma av de gamla klassikerna?

Även om revolutionen i Ryssland för 100 år sedan kan verka avlägsen och irrelevant idag har den präglat vår nittonhundratalshistoria mycket starkt. Tsaren hade avsatts redan i februari, och under drygt ett halvår styrdes landet av den liberale Aleksandr Kerenskij. Han klarade dock inte av att ge alla de fattiga ryska proletärerna vad de ville ha tillräckligt snabbt, och med vackra löften om jobb, lika fördelning av tillgångar och all makt till folket tog bolsjevikerna makten. Landet hamnade i inbördeskrig och Sovjetunionen bildades. Hur hade världen sett ut om Ryssland hade haft en annan typ av styre? Det får vi aldrig veta, men kommunismen har präglat hela Östeuropa under mycket lång tid och även om järnridån fallit vilar skuggan kvar. Jag bjuder idag på två listor, en med böcker om Rysslands historia och en med skönlitteratur.

 1. Vill man ha ett heltäckande verk om den ryska historien rekommenderar jag den magnifika Kreml: En symbol för makt och rikedom av Catherine Merridale. Med den ryska befästningen och sätet för centralmakten som utgångspunkt berättar hon Rysslands tusenåriga historia.
 2. Merridale är också aktuell i år med en bok som heter Lenins resa. Här berättar hon om hur mannen som kom att bli revolutionens anförare återvände från sin politiska exil i Schweiz för att ta över när andra hade jämnat vägen till makten. Han reste bland annat genom Sverige, och Lenins återkomst var lite som att dra sprinten ur handgranaten i den ryska inrikespolitik.
 3. Ännu ett storverk som Rysslands historia är Romanov av Simon Sebag Montefiore som berättar den ryska kejsarättens historia. De kom från den ryska högadeln och valdes till tsarämbetet under tidigt 1600-tal. En av de andra kandidaterna förutom Michail Romanov var Gustav II Adolfs yngre bror Karl Filip. Han kom dock inte fram i tid eftersom avresan dröjde då deras mor Kristina satte sig på tvären. Boken om Romanov är berättelsen om trehundra år av Rysslands historia med kejsarfamiljen i fokus. Det är den enda boken på dagens lista jag inte ännu har läst.
 4. Montefiore har också skrivit mastodontverket Stalin: den röde tsaren och hans hov. En heltäckande berättelse om mannen som avrättade alla sina motståndare, hur hustruns självmord präglade honom och hur livet såg ut i den sovjetiska maktens högborg. Ingen gick säker där…
 5. Slutligen tipsar jag om en klassiker på området, Den ryska revolutionen av Richard Pipes.

 

 

 1. Brott och straff av Fjodor Dostojevskij är en av de främsta bland de ryska klassikerna. Innan revolutionen producerades konst, litteratur och musik av yppersta världsklass inom det ryska imperiet, men tyvärr kom den endast de rikaste till del. Dostojevskij blev en föregångsman då han lästes både av tsaren men också blev folkets författare.
 2. Rasputins dotter av Kathryn Harrison är en roman som utspelar sig vid det ryska hovet vid tiden för revolutionen. Här tecknas en skönlitterär bild av en familj som lever i yttersta lyx men ändå har drabbats av den största olycka man kan tänka sig eftersom tronföljaren är svårt sjuk och deras position gör dem oerhört isolerade.
 3. Masja av Carola Hansson nominerades till Augustpriset 2015 och berättar om en av Lev Tolstojs döttrar. Här får vi också en inblick i hur det ryska samhället kunde se ut vid 1800-talets mitt, i alla fall ur en aristokratisk familjs perspektiv. Familjen Tolstoj levde dock långt ifrån S:t Petersburgs salonger, och böndernas hårda villkor finns hela tiden nära.
 4. Det 19: e Fabergéägget av Claes Ericson är en spänningsroman om ett av den berömde hovjuvelerarens försvunna konstverk. Riktigt spännande och med en historielektion på köpet.
 5. Camilla Grebe och Paul Leander-Engström har skrivit en thrillertrilogi med avstamp i det moderna Ryssland. Dirigenten från S:t Peterburg är den första boken, och serien är intressant då den ger en bild av hur landet ser ut idag, kryddat med en massa spänning.

 

18 reaktioner till “Veckas topplista v. 45 – Ryssland

 1. Jag är väldigt intresserad av Ryssland och dess kultur, men inser när jag ser din lista att jag faktiskt inte alls läst mycket – vare sig faktaböcker om revolutionen eller skönlitterärt. Spännande boktips!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.