9789100173036_200x_begynnelse

Teknik och traditioner kolliderar när världen står inför ett lika stort och omvälvande genombrott som när Darwins evolutionslära publicerades. Edmond Kirsch planerar att avslöja sina senaste rön. Han anser sig ha funnit svaret på livets stora gåtor, varifrån kommer vi och vart är vi på väg? Tillkännagivandet ska ske på Guggenheimmuseet i Bilbao, och på plats finns Robert Langdon, professor i religiös symbolik. Edmond Kirsch hinner dock aldrig komma till saken innan han mördas och Langdon blir insnärjd i en katt- och råttalek där vissa krafter vill avslöja hemligheten, andra vill att den ska falla i glömska. Allt bevakas via media: tv, bloggar, Twitter och nätsidor om konspirationsteorier för att nämna några.

Allt tyder på att en ultrakonservativ gren av den katolska kyrkan som inte ens erkänner påven i Rom ligger bakom mordet. Kopplingar verkar finnas till det spanska kungahuset, men Robert Langdons oväntade vapendragare blir ingen mindre än Ambra Vidal, den blivande drottningen. Hon var närvarande i Bilbao och är beredd att offra sin prins, don Julian, för sanningen. Både Langdon och Amber Vidal blir tacksamma måltavlor.

Dan Brown är en av världens mest lästa författare med sina äventyrliga thrillers om Robert Langdon, bl a Da Vinci-koden och Inferno. Han har en särskild förmåga att blanda forskning, kultur, drama och debatt till halsbrytande berättelser som ifrågasätter och underhåller. Denna gång förflyttas vi till Spanien och några av landets främsta sevärdheter, La Sagrada Familia och El Escorial, hamnar i blickfånget. Många paralleller dras till den spanska historien. Den starka tilltron till den katolska kyrkan som grundades redan på 1400-talet då morerna drevs ut ur landet, liksom 1900-talets inbördeskrig och Francos diktatur får tjäna som fond för berättelsen. Det är en av de saker jag uppskattar mest med Dan Browns berättelser, hur kultur och historia får spela en stor roll och bli en naturlig del av berättelsen.

Sättet information sprids på i den här berättelsen ger en dagsaktuell blinkning till vår tids media, hur allting bara tycks snurra fortare och fortare medan källkritiken får stå tillbaka. Samtidigt har det blivit svårare att dölja oegentligheter utan att sidor som WikiLeaks får fatt i dem. Tekniken har också avgörande betydelse, då den artificiella intelligensen står i fokus här. Robert Langdons bästa hjälp i jakten på sanningen blir den skrämmande intelligenta datorn Winston. Krocken mellan det traditionsbundna, religiösa spanska samhället och det supermoderna, högteknologiska blir total och leder till ett slags krig.

Rent berättartekniskt tycker jag att Begynnelse är ett uppsving från Inferno som inte alls föll mig i smaken. Dan Brown behåller här ändå en viss markkontakt och svävar inte iväg planlöst. Ändå kan jag tycka att den är något tam, och kanske lite för lång. Begynnelse har väl tilltagen startsträcka men är explosiv mot slutet. Vissa saker, som att Robert Langdon alltid har en vacker kvinna som slumpen gör till hans vapendragare kan ses som ett seriens signum, men börjar i mitt tycke kännas en aning slitet. En sak som jag personligen uppskattar är dock miljöerna, viva España. Det lär nog aldrig bli något Nobelpris för Dan Brown (fast säker kan man ju aldrig vara i dessa dagar), men underhållande och spännande läsning, det vet han hur man levererar.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2017. I översättning av: Lena Karlin och Peter Samuelsson. 

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 3+ av 5

11 reaktioner till “Begynnelse av Dan Brown

  1. Jag har en känsla av att Tomten kan komma med denna till mig i jul 🙂 Det låter ju som ett intressant tema det här i alla fall, men lite frustrerande är det att han inte har lärt sig att göra något åt ordrikedomen.

    1. De här författarna som alla väntar på, de verkar ofta kunna komma undan med att skriva lååånga böcker utan att redaktörerna säger emot. Men jag tror att den här passar just dig extra bra, med all teknik och programmering 😉

    1. Nja. Frågorna fick väl svar, men kanske inte så entydiga som man hoppas på. Även om boken blir mer händelserik mot senare delen än i inledningen som jag tycker var ganska långdragen, lämnar boken mig med en känsla av ”jaha, var det allt.” Bitvis var den dock ganska spännande, men håller inte riktigt hela vägen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.