9789163896330_200x_sjorok_haftad

Sjörök är andra delen i serien om Havsfolket, den första boken heter Djupgraven och utkom 2016. Böckerna handlar om Tuva som bor i Stockholms skärgård, och vänder sig till barn och ungdomar i åldern 9-12 år.

Tuva är en ovanlig flicka. Hon är egentligen barn till havsfolket, men har hamnat hos en familj bland de vanliga människorna. Hon har krafter och egenskaper som härstammar från gammal magi, och när en ovanligt tjock dimma lägger sig över skärgården är det kanske bara Tuva som kan rädda människorna. Det har hänt en gång tidigare, när havsrået blev arg över hur ovarsamt människorna hanterade havet och dess miljö.

Det här är en spännande bok som bitvis är ganska läskig, och den handlar om en flicka som helst av allt vill passa in. Hon är inte som de andra barnen i skolan och har därför lite svårt att skaffa kompisar, och hon blir väldigt ledsen när hennes vän Rasmus inte hör av sig på hela sportlovet. Tuva har det också lite jobbigt hemma. Hennes mamma arbetar mycket medan pappan deppar över att han är arbetslös. Hon känner att hon får bära mycket ensam. Men hon har också några runtomkring som hon kan lita på.

Det förekommer många monster och en del magi i Sjörök. Det mesta av dessa inslag grundar sig på gamla folksägner och sagor från förr. Människor var för länge sedan ofta rädda för svart magi och anda krafter, och det har Camilla och Viveca valt att hämta inspiration ifrån. Att Östersjön inte mår bra eftersom människorna varit ovarsamma med dess miljö är också sant. Det är helt klart en väldigt spännande bok som gör att man nästan måste sova med lampan tänd efter att man läst. En riktig rysare. Perfekt att sluka på läslovet!

Utgiven av: Bonnier Carlsen, 2017.

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 3+ av 5

5 reaktioner till “Sjörök av Camilla Sten & Viveca Sten

      1. Jag har också svårt för det övernaturliga, men gillade Djupgraven mycket därför att den var så stämningsfullt och vackert skriven. Hoppas att du mår bra ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.