Frankie återvänder till sin hemstad vid kusten efter många år när en bror till hennes barndomsvän hör av sig. En mänsklig kvarleva har hittats i havet, och kanske kommer de äntligen att få reda på vad som hände med Sophie som försvann sommaren 1997. De båda flickorna jobbade på Frankies föräldrars hotell. Sophie drömde om jobb på ett bokförlag, Frankie var mer osäker och impulsiv. Att Sophie måste ha drunknat har hela tiden varit klart, men den tidigare övertygelsen om att det var en olycka är inte längre självklar för hennes bror Daniel. Han vill ha Frankies hjälp att få veta vad som egentligen hände för drygt tjugo år sedan. 

I Ung kvinna saknad förflyttas vi till en liten semesterort i närheten av Bristol, och vi får följa både Sophie som ung, och Frankie efter att hon återvänt. Den äldre delen av berättelsen skildrar två unga kvinnor som är bästa vänner, men innerst inne är de väldigt olika. I nutid förvandlas berättelsen till en skrämmande historia fylld av mörker och förföljelse. Det blir tydligt att någon försöker skrämma Frankie till att lämna staden och ge upp sina efterforskningar. Även Sophies liv utvecklar sig till en klaustrofobisk och obehaglig berättelse där inget är vad det verkar. 

Claire Douglas berättelse är en riktig nagelbitare där spänningen hålls vid liv fram till sista sidan. Jag uppskattar hur författaren skildrar de två flickorna i tidiga 20-årsåldern. Hon fångar alla deras drömmar, förhoppningar och känslan av att alla vägar ligger öppna att utforskas. Hennes berättelse visar hur det går över styr och får stora konsekvenser, och den känns övertygande. Mer än så är svårt att återge utan att avslöja för mycket, men boken är verkligen att rekommendera till den som uppskattar brittisk spänning. Ung kvinna saknad är i själva verket författarens andra bok, även om den var först ut att översättas. Senare i höst kommer även hennes debut på svenska. 

Utgiven av: Louise Bäckelin förlag, 2017. I översättning av: Carla Wiberg.

Finns hos Bokus eller Adlibris 

Betyg 4 av 5

12 reaktioner till “Ung kvinna saknad av Claire Douglas

  1. Där här ska jag läsa, så fort jag lyckas klämma in den! Hade ingen aning om att Systrarna var hennes debut, har fastnat för det omslaget och hoppas på att få läsa den i vinter 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.