Det är hösten 1949 och tyska Uli har lämnat sin tjänst i Malmö för att söka sig norrut i Sverige. Hennes mål är Krokom. Här finns Elsa Petersson som kanske har svaret på vad som hände med Ulis älskade Hansi. 

Väl framme möter Uli en liten norrländsk ort där misstänksamheten mot tyskar är stor efter kriget. På andra sidan norska gränsen är föraktet ännu större. Kvinnan Uli söker visar sig jobba i Forsens lanthandel. Elsa är både driftig och intelligent, Forsen hyser hopp om att hon är butikens framtid. Men Elsa har också begått ett stort misstag som gnager i henne. Hon blir allt annat än glad att se Uli utanför sin dörr men inser att hon måste inviga henne i sin hemlighet. Problemet blir att behålla den emellan dem, för pratet på byn är lika intensivt som kacklet i pensionatägarinnans hönsgård.

Krokas är berättelsen om två kvinnor med olika levnadsöde i bagaget som möts i efterkrigstidens Krokom. De är båda komplext och mycket levande skildrade av Elin Olofsson, och jag tycker väldigt mycket om hur hon framställer dem. Trots att Elsa och Uli inte har mycket gemensamt sitter de snart i samma båt som hotar sjunka om de inte samarbetar. De är inga hjältinnor, men de gör sitt bästa. De vet båda att det är männens värld och att man kommer längre med list än med revolt. Särskilt gäller det Elsa, som kan konsten att linda lanthandlaren kring sitt finger. Uli är mer impulsiv och styrs av sina stundtals okontrollerade handlingar. Känslomänniskan Uli ställer till problem som Elsa, som är den mer drivna och organiserade av dem, tvingas lösa. 

Jag tycker att Elin Olofsson lyckas fånga tidsandan både i sina personporträtt och i sitt språk på ett trovärdigt sätt. Berättelsen är finstämd och skriven med stor eftertanke. Här finns kopplingar till situationer som är aktuella även i vår samtid, flykten undan det förflutna blir till ett tidlöst tema kring vilket berättelsen kommer att kretsa. Jag fängslas av hur Elin Olofsson skildrar den lilla människan i skuggan av det stora kriget, och med vilken självklarhet hon skildrar dilemman, hemligheter och ställningstaganden. Krokas är Elin Olofssons fjärde roman. 

Utgiven av: Wahlström och Widstrand, 2017.

Finns hos Bokus och Adlibris 

Betyg 5 av 5

14 reaktioner till “Krokas av Elin Olofsson

  1. Jag har varit intresserad av denna, men inte get mig på den då jag inte förstått om det är fristående böcker eller om de hänger samman på något vis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.