Idag undrar Mias bokhörnaVad tycker du en bra recension ska innehålla?


En lite klurig fråga, finns det liksom några regler förutom att den inte får avslöja slutet på boken? Just det är en känslig bit, att återge och väcka intresse för handlingen i boken på ett sätt som blir lagom, utan att berätta för mycket. För mig handlar en bra recension om att den fångar vad boken handlar om och vad den vill förmedla. Mer konkret vill jag gärna läsa om detta:

 • Någon form av kort referat av bokens handling. 
 • Att det framgår tydligt när och var den utspelar sig. 
 • Tankar kring språket. Om det är lättläst, vackert etc…
 • Tankar kring miljöbeskrivningar och karaktärsteckningar. 
 • Tankar kring själva intrigen och berättelsens uppbyggnad. Är inledningen för långdragen eller slutet för abrupt? Bjuder boken på oväntade vändningar?
 • Tankar kring underliggande budskap. Vad vill författaren egentligen berätta och få oss att reflektera över?
 • Liknelser vid andra böcker och författarskap är också intressant i vissa fall. Det kan vara till hjälp för att avgöra om boken stilmässigt passar mig. 

När jag själv skriver recensioner är det inte nödvändigtvis så att jag alltid tar med alla dessa aspekter. Vilka delar och egenskaper jag uppmärksammar är lite olika från fall till fall. Främst för att varje bok är unik och då är det svårt att följa en mall, men också för variationen för er som läser, för att undvika texter som är stöpta i samma form.

Bonusfrågan idag handlar om ifall och i så fall vad vi unnar oss för extra på helgen. För min del blir det nog främst någon god mat på fredags- och lördagskvällen. Kanske också något om det är tv-kväll som gäller, typ godis, ostbågar eller kanske lite glass. Jag har även hittat en ny last, nötter. Ni vet den typen med blandade jordnötter, cashewnötter, mandel osv. På lördag börjar ju Så mycket bättre och då blir det säkert något av nämnda exempel att mumsa på. Men bara ett av alternativen i taget! På söndagskvällen ser jag på Father Brown och Grantchester på TV 8 och äter upp eventuella rester i godisskålen… Min katt vill tillägga att ingen helg är komplett om hon inte får några räkor. 

Trevlig helg allihopa! ❤️ 

20 reaktioner till “Helgfrågan v. 42

 1. Kan skriva under din lista över vad recensionerna gärna innehåller 🙂 Har faktiskt börjat lära mig äta nötter, något som jag inte alls har gjort förut 🙂

 2. Din lista låter bra men det där om hur språket är har jag svårt att avgöra om det inte är Björn Ranelid som skriver. Mina katter gillar inte alls räkor men däremot tycker Simba om ostbågar.

  1. Inte helt lätt med språket i en bok, ibland är det bara vanligt och inget att säga så mycket om. Det är olika från bok till bok, men hos just Ranelid t ex står ju språket extra mycket i fokus. Han har sin egen stil och då kanske det passar att skriva något om det i ett sådant fall.

 3. Jag har faktiskt en checklista som innehåller i stort sett alla dina punkter, men alla punkter kommer inte med för alla böcker. Ibland finns det liksom inget att säga om en viss sak, men listan är bra att titta på när man sätter ihop texten 🙂

 4. det var bra punkter du räknat upp. de är ju tillämpliga på alla sorters böcker. vissa punkter är så klart viktigare när det gäller en viss sorts böcker jämfört med andra

 5. Bra och tydlig punktlista. Skönt att ha något att hålla sig till. Den hade jag stulit rakt av om jag fortfarande hade recenserat böcker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.