Det här gått tjugo år sedan Stellas dotter Alice försvann. Den unga familjen spenderade en semestervecka vid kusten när mardrömmen besannades och den lilla flickan försvann ur sin barnvagn. Hon dödförklarades och Stellas liv rasade samman. Numera är Stella dock gift, har en tonårig son och en karriär som psykoterapeut. En dag får hon en ny patient, Isabelle. Stella är säker på att hon är hennes försvunna dotter. Men hur ska hon övertyga sin omgivning? Stella har ett förflutet med depression, psykos och en anmälan till IVO för att ha överskridit sina befogenheter i behandlingen av en ung flicka. Att hon upplever att Alice är hennes försvunna dotter tas inte väl emot av Stellas anhöriga som tror att det är hennes tidigare sjukdom som återigen spelar ett spratt. Samtidigt får vi också följa Isabelle som har haft en annorlunda uppväxt med en kontrollerande mor, men till sist lyckats göra sig självständig genom att börja studera i Stockholm. Hon känner ett ovanligt starkt band till sin psykoterapeut Stella, men modern gör allt för att få henne att släppa den kontakten. 

I sin debut Säg att du är min målar Elisabeth Norebäck upp en spännande och känslosam berättelse om en mor som förlorat sitt barn och av omvärlden anses galen när hon ser henne i jämnåriga flickor hon möter. Stellas dilemma är att finna gehör och bli tagen på allvar när hon nu denna gång är säker på att hon hittat rätt. Övertygelsen går ut över vardagen och familjen, och författaren lyckas med att skildra Stellas alla kval och hennes känsla av att hon måste få veta sanningen. Boken utvecklar sig till en riktig bladvändare. Elisabeth Norebäcks debut såldes till ett flertal länder redan innan den kom ut i den svenska handeln, och det är inte svårt att förstå varför då detta är en remarkabel bok som lämnar ett stort avtryck trots att den går så snabbt att läsa. Kanske kunde berättelsen ha kortats en liten aning för ännu mer intensitet, men författaren har en oerhörd känsla i sitt språk och förmedlar allt från sinnesstämningar till miljöer på ett övertygande sätt. Så glad jag blir när jag stöter på en spänningsroman som denna!

Utgiven av: Bokförlaget Polaris, 2017. 

Köp hos Bokus eller Adlibris 

Betyg 4+ av 5

5 reaktioner till “Säg att du är min av Elisabeth Norebäck 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.