Uppföljaren till en av 2015 års mest omtalalde debutromanen, Miniatyrmakaren, tar oss med till 60-talets London och 30-talets Spanien. Det är en berättelse om kreativitet, kärlek och ideologisk övertygelse. Allt tar sin början med att Odelle,  född i Karibien men numera bosatt i London, får jobb som sekreterare åt en gallerist. När en okänd målning av en av de stora spanska 1900-talskonstnärerna upptäcks får vi följa med i historien bakom dess tillkomst, och även i skapandet av den legendariske konstnären Isaac Robles. 

Året är 1937 och spänningarna inför vad som kommer att bli Spanska inbördeskriget ligger i luften. Olive och hennes rika, brittiska familj hyr ett hus i en liten by. Fadern är konsthandlare, modern är hemmafru och lider av tristess och depression. Olive älskar att måla, men det är ingen karriär som är aktuell för en överklassflicka. Hennes tillvaro framstår ändå som sagolik för den spanska flickan Teresa, som lever fattigt och enkelt. Hon är tvungen att arbeta för att överleva, och den enda familj hon har är brodern Isaac. De politiska motsättningarna håller på att dela Spanien mitt itu, och Isaacs ställningstaganden är riskfyllda. Sakta växer en relation fram mellan de spanska syskonen och den brittiska familjen, men olikheterna gör den komplicerad. 

När jag läste Miniatyrmakaren upplevde jag det som en roman som fullkomligt glimmrade i sina skildringar av 1600-talets Amsterdam. Att följa upp en sådan debut är inte lätt, men Jessie Burton gör ett gott försök, och även Musan utvecklas till en stark och intagande läsupplevelse. Vi får följa Odelle, en flicka som drömmer om ett liv som författare, och Olive, som trettio år tidigare ville bli konstnär. Här skapar författaren en intressant koppling mellan sina huvudkaraktär som båda drömmer om att få leva ut sin kreativitet. Båda kämpar i motvind, men Burton visar också på hur tiderna faktiskt förändras. 1967 är inte tanken fullt så långsökt som den är för Olive trettio år tidigare. Jag imponeras också av med vilken självklarhet författaren använder Spaniens politiska situation som bakgrund för sitt drama. Hon fångar stämningen och miljöerna mycket skickligt med hjälp av små men kärnfulla detaljer. 

Det är en mångbottnad roman vi får ta del av i Musan. Det vackra omslaget med alla sina detaljer känns representativt för alla de infallsvinklar berättelsen har. Jessie Burton fängslar, berör och skildrar sina karaktärer med stor inlevelse. Kanske tilltalas jag något mer av den äldre delen av berättelsen, men Burton lekfulla och skickliga sätt att växla mellan 60-tal och 30-tal lyfter berättelsen och gör den fängslande. Miniatyrmakaren förblir min favorit med all sin mystik och sin exotiska miljö, men Musan är en värdig uppföljare och kommer att stanna i mitt medvetande som en av höstens starkaste romaner. 

Utgiven av: Modernista, 2017. I översättning av: Birgitta Wernbro Augustsson

Finns hos Bokus och Adlibris 

Betyg 4+ av 5

4 reaktioner till “Musan av Jessie Burton

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.