Det drar sig mot helg och Mias bokhörna undrar hur vi gör för att bota en lässvacka. Bonusfrågan är vilken årstid vi föredrar, vår, sommar, höst eller vinter?

Börjar bakifrån idag då, för jag gillar hösten. Dock instämmer jag i Mias åsikt om att kyla inte är något att ha, så vintern är väl det som går bort. Ska jag motivera mitt val av höst är det vackra färger, ljuslyktor, nya böcker och promenader i (lagom) kylig luft som fäller avgörandet. 

Lässvacka, det har jag nog haft sista månaden. Jag har läst, men tankarna har varit splittrade och koncentrationen dålig. Ni kanske har märkt att inläggen kommit sporadiskt. Förra veckan avled min morfar efter en tids sjukdom, och därför blev det lite extra tyst. Mycket tid under sensommaren och hösten har gått till att försöka hjälpa, stötta och till all oro kring hur hans hälsa mycket snabbt försämrades. Vi har alltid stått varandra nära, han lärde mig att läsa och delade intresset för böcker. Han fick behålla sitt intellekt och sin skärpa in i det sista och skulle ha fyllt 95 år om bara några veckor. Ålder är dock bara en siffra och ingen trodde honom när han berättade hur gammal han faktiskt var. Tomrummet kommer att bli stort. 

Lässvackor uppstår för mig oftast när det finns massor av böcker men ingen tid att läsa dem. Ingen säger att man alltid måste läsa, men när det är högsäsong för nya böcker finns hos mig ändå en känsla av att vilja ”hänga med”. Finns det då något sätt att stimulera läsningen? 

Det första tipset är lättlästa böcker och säkra kort. En bok som är tunn eller har korta kapitel kan ge känslan av att läsningen flyter på. Att plocka upp en favoritförfattare kan också fungera. Att ta sig tid är också viktigt. Ibland kanske man måste låta tvätten eller moppen ligga och unna sig en timme av läsning för att känna att man kommer framåt i pågående bok. Det värsta jag vet är böcker där jag känner att jag läser och läser men inte kommer vidare… Trots att det kan vara tidens och inte bokens fel. Ibland måste man släppa läsningen helt och göra andra saker för att längta efter böckerna på nytt. Se på Bytt är bytt, gå en promenad eller sticka en strumpa… Vadsomhelst! Att sortera sina olästa böcker kan också vara inspirerande, men ibland enbart stressande. Knepen är många, och säkert i allra högsta grad individuella. 

Önskar er alla en fin helg! 💜

21 reaktioner till “Helgfrågan v.41

 1. Ja man saknar alltid sina nära och kära, jobbigt som sjutton är det. Förstår att du inte haft full fokus på bloggen då. Bra tips för en lässvacka. Kan gärna ta lite tips hur man får tiden och räcka till med.

 2. Hösten är fantastisk när den är så här fin som den har varit i dag till exempel. Mindre stressande än sommaren tycker jag. Då skall man hinna umgås så mycket, förutom att klippa gräs och rensa rabatter, och överallt blir man bjuden på grillat, jag som gillar höstiga grytor 😉 Augusti är en toppenmånad tycker jag, när det ges ut så många nya böcker man har längtat efter.

  Väldigt tråkigt med din morfar ♥

 3. Beklagar verkligen sorgen. Så tråkigt när de nära somnar in, Själv har jag bloggat mindre än vanligt senaste tiden eftersom min gamla mamma varit sjuk i omgångar och legat på sjukhus, och min pappa som också är sjuk och inte klarar sig så bra själv har behövt extra hjälp. Man får ställa upp så länge man får ha dem kvar.

 4. Tråkigt med din morfar men vilken härlig relation ni verkar ha haft. Min morfar dog alldeles för ung när jag bara var 7 år men tror att vi också hade delat intresset för böcker.

 5. Det tar hårt att mista en nära anhörig, finns liksom inga genvägar ut ur det. Hur man kommer ur en lässvacka är nog precis som du menar väldigt individuellt och beroende på omständigheter. Hösten här har än så länge mest varit mörk och regnat bort, sällan så fuktig höst som i år. Saknar skogspromenaderna så här första veckan av älgjakten, men nästa vecka är det nog fritt fram igen, tror jag. 🙂
  (http://ibokhyllan.blogspot.se/)

 6. När nära och kära blir sjuka och dör så är det svårt att fokusera. Fast när pappa blev sjuk så var också mitt enda sätt att tänka på annat att läsa.
  Höst – jo, jag gillar färgerna och den klara luften. Men den här hösten har det varit mycket gråväder och regn.

 7. Beklagar verkligen förlusten av din morfar, ni verkar ha haft en fin relation ❤
  Lässvackorna är jobbiga, men jag tror du har rätt i att en måste ta sig tid att läsa. Och böcker som inte funkar just nu kanske funkar om ett tag, det är bara att låta dem vila lite.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.