En gång var Sara och Emma bästa vänner. De delade allt under uppväxten, i alla fall utåt sett. Men relationen har alltid varit komplicerad. Emma växte upp med en ensamstående och socialt utslagen mamma och lärde sig därmed konsten att hålla skenet uppe, liksom att manipulera. Numera bor Sara i Göteborg, men de har kontakt. När Emma inte hör av sig på länge blir Sara orolig och återvänder till hemstaden Gävle. Hon känner på sig att något har hänt. 

Ingen har sett Emma på flera veckor. Åsikterna om var hon är går isär. Pojkvännen är också orolig, men har inga svar. Kanske är Emma bara på en kurs, eller behövde lite tid ifrån vardagen och har åkt på en semesterresa. De som kände henne vittnar om hennes impulsiva sida. Stegvis får vi dock följa barndomens alla intriger som återigen spelas upp i Saras medvetande. De ger en bild av två unga flickor som är bästa vänner men också rivaler. 

Emma avundas Sara hennes normala liv, och är beredd att göra allt för att ta hennes plats, bli en del av familjen och framförallt bekräfta för sig själv att hon duger och förtjänar att bli älskad på samma sätt som ett vanligt barn. Hennes sätt att göra sig oumbärlig tar sig dock allt mer extrema uttryck, och snart står det klart att Emma är beredd att gå hur långt som helst. 

Anna E. Wahlgrenhar skrivit en psykologisk thriller med finkäsnliga beskrivningar av tonårstidens osäkerhet och jakt på bekräftelse, och hur det ger återklang hos de vuxna kvinnor Emma och Sara kommer att bli. Mörka hemligheter knyter dem samman för alltid, och trots att Sara försöker skapa sig en ny tillvaro i Göteborg kan hon inte glömma eller undkomma det förflutna. Det psykologiska spelet där den mer härdade och förslagna Emma alltmer tar över och konkurrerar ut Sara ur hennes eget liv är bra och skrämmande skildrat. Jag kan dock känna att jag hade velat ha lite mer tidigare i bokens handling. Mycket låter sig anas och det blir lite vagt, men berättelsen är både suggestiv och obehaglig. Utan att avslöja för mycket ger jag ett extra plus i kanten för bokens upplösning som jag tycker tillhör dess främsta styrkor. Anna E. Wahlgren har tidigare skrivit Skuggan av henne. Ännu en svensk spänningsförfattare värd att lägga på minnet!

Utgiven av: Bokfabriken, 2017. 

Finns hos Bokus och Adlibris 

Betyg 3+ av 5

3 reaktioner till “Efter Emma av Anna E. Wahlgren

  1. Jag tyckte att Efter Emma var väldigt bra skriven, dessutom mer språkligt och historiemässigt slipad än Skuggan av henne. Kände verkligen att författaren haft en sådan där kompis, de manipulativa dragen var så bra beskrivna. Obehagligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.