Finland firar i år 100 år som självständig nation, vilket också var ett av de teman som uppmärksammades på helgens bokmässa. Idag handlar topplistan därför om vårt grannland i öst. Min lista bjuder på några titlar med direkt koppling till självständigheten, men så länge Finland står i fokus är ämnet fritt. 

 1. Flera biografier finns utgivna om Finlands store man Gustaf Mannerheim. Jag håller just nu på och läser den allra senaste, skriven av Herman Lindqvist. Boken skildrar indirekt Finlands frigörelse, men med fokus på general Mannerheims händelserika liv. Målande och intressant. Boken är utgiven av Albert Bonniers förlag. 
 2. En blå död av Mikko Porvali är en nyutkommen deckare som utspelar sig kring 1920 i Viborg. Här skildras ett ungt och fattigt Finland. Utgiven av Lind & Co.
 3. Även Där vägarna möts av Tommi Kinnunen bjuder på en resa i tiden. Här följer vi tre generationer finska kvinnor. Berättelsen har fått en uppföljare i Ljuset bakom ögonen, båda översatta av Norstedts. 
 4. En roman som hyllats hemma i Finland och som nyss kommit på svenska är Granitmannen av Sirpa Kähkönen. Boken handlar om unga finnar som flyr det efter inbördeskriget utarmade Finland för vad de tror ska bli ett bättre liv i sovjetiska Petrograd. Författaren besökte Bokmässan hos förlaget Lind & Co.
 5. Min topp fem avslutas idag av den författare som kanske satt Finland på den internationella kartan framför alla andra, Tove Jansson. Hon skapade de älskade Mumintrollen, men skrev även för vuxna. Några av dessa verk har i år kommit i nyutgåva från Modernista. 

32 reaktioner till “Veckans topplista v. 40 – Finland 100 år

 1. Som finlandssvensk blev jag jätteglad över temat i veckans topplista, och kunde konstatera att jag själv läst sååå lite från mitt eget land. Det har förstås att göra med språket, det finns ett större utbud på svenska böcker från Sverige, jag kan finska men uppskattar inte att läsa på finska. 🙂 Men jag gissar att många kommer nämna Tove Jansson och Kjell Westö, böcker av dem har jag iaf läst!

 2. MIn list är:
  1. Väinö Linna: Ukänd soldat (skrivit på finska Tuntematon Sotilas)
  2. Aleksis Kivi: Sju bröder (skrivit på finska Seitsemän velejstä)
  3. Mika Waltari Sinuhe egyptiern (skrvit på finska Sinihe egyptiläinen)
  4. Tove Jansson: Pappan och Havet (på finska Muumipappa ja meri)
  5. Kalevala
  Nyare böcker:
  1. Kari Hotakainen: Juoksuhaudantie
  2. Sofi Oksanen: Puhdistus
  3. Hannu Rajaniemi: The Quantum Thief (skrivit på engelska)
  4. Peter Sandström Laudatur (skrivit på svenska)
  5. Antti Tuuri: Pohjanmaa

  Kritiker har valdt den bästa roman, och det ät Volter Kilpis Alastalon salissa.
  Jag har bloggat alla av denna:)

 3. SÅ himla roligt att du uppmärksammar detta och det ska bli så intressant att se vilka böcker som finns på andras listor. Håller med Sandra om att finskan inte är favoritspråket att läsa på så därför är det extra roligt att de finlandssvenska författarna får mera synlighet + att fler finska böcker översätts till svenska numera. Hur som helst, här är min lista: http://iregnet.blogspot.fi/2017/10/veckans-topplista-suomi-sata-vuotta.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.