En mörk berättelse om ensamhet, det är grunden i Helena Dahlgrens skönlitterära debut. Vi får följa Hanna, en ung kvinna fylld av självtvivel och funderingar över vad det ska bli av framtiden. Tonårstidens utanförskap klistrar sig fast och skapar fortfarande osäkerhet. Tillsammans med sin bäste vän Zeb var hon ena halvan i ett omaka par i skolan, pluggtjejen och den homosexuella killen. Stämplar som i den hierarki som styr Tyresö är svåra att tvätta bort. Den populäraste tjejen i området, Linda Palmgren, hon lever däremot ett perfekt och eftersträvansvärt liv. På pappret. För under ytan döljs en annan sanning, vilket visar sig när hon plötsligt försvinner. Zeb och Hanna börjar vid den här tiden också följa en bloggare, Orkidépojken. Hans texter genomsyras av en bottenlös ensamhet som de finner både skrämmande och exotisk. Men vem är han? En främling vara levnadsöde berör, men som förblir distanserat. Tanken att han skulle finnas på riktigt, i deras närhet, framstår som omöjlig. Ändå är det just det som är essensen i Helena Dahlgrens bok, den osynliga ensamhet som finns mitt ibland oss.

Orkidépojken utspelar sig mitt i samtiden, i en ung människas verklighet. Helena Dahlgren kryddar sin berättelse med många populärkulturella referenser, inte minst till tv-serien Twin Peaks. Hon fångar ungdomens nyfikenhet, känslan av att vara först i världen med att upptäcka storheten i en låt, en film eller en bok. Hon fångar också det isolerade och smått självupptagna, att det som utspelar sig i den egna bubblan ibland tillåts ta enorma proportioner. Saker som hör ungdomen till. Berättelsen är skriven med intensitet, och jag uppskattar att Helena Dahlgren vågar ge sig på det korta formatet om ca 150 sidor som på sätt och vis är så mycket svårare än att breda ut sig i en längre text. Här gäller det istället att vara koncis och väga orden på guldvåg. Det finns en suggestiv stämning över Orkidépojken som ibland gör berättelsen lite svävande. Ingenting är svart eller vitt. Det tragiska slutet berör, och Helena Dahlgren väl med att skildra ungdomars tankar och sociala villkor. 

Utgiven av: Lava förlag/ Contant Reader, 2017.

Finns hos Bokus och Adlibris 

Betyg 4 av 5

3 reaktioner till “Orkidépojken av Helena Dahlgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.