Ett kort ärende till maraffären kommer att förändra allt för Sam. Vardagen förbyts i tragedi när han blir uppringd av sin sexåriga son Jonathan som berättar att någon har tagit sig in i huset. När Sam kommer hem är Jonathan borta och hans fru Felicia ligger död i hallen. 

Vid åklagarämbetet i Norrköping förbereds en uppmärksammad rättegång mot den förhärdade brottslingen Danilo Peña. Den som driver målet är Per Åström, men Danilo kräver hela tiden att få träffa Jana Berzelius. Återigen blir Janas fokus kluvet, Danilo Peña sitter inne med information om henne som inte får läcka ut. Hon är involverad i utredningen med den försvunne pojken, men måste samtidigt se till att inte Danilo avslöjar hennes förflutna. Kollegan Per Åström har med tiden och trots Janas kyliga inställning till sina medmänniskor kommit att betyda mycket för henne. När hon inser att han svävar i fara genom att driva målet mot Peña blir läget ytterligare komplicerat. Hon måste hitta ett sätt att själv ta över fallet för att rädda Per, men gör hon det kommer det slå en kil emellan dem på det privata planet. 

Pappas pojke är den fjärde boken i serien om åklagare Jana Berzelius och Norrköpingspolisen. Det är en rafflande berättelse som visar att Emelie Schepp förfinat sin berättarteknik och här levererar en såväl komplex som spännande historia. Emelie Schepp har två år i rad belönats med läsarnas pris som Bästa deckarförfattare vid Crimetime Specsavers Awards. 

Bokserien fortsätter att kännetecknas av maktkampen mellan Jana Berzlius och hennes antagonist Danilo Peña. Den är också en metafor för Janas kamp med att hantera sitt eget förflutna. Peña fortsätter att utgör ett hot mot det liv Jana har byggt upp, ett liv hon vill skydda till varje pris. I de första böckerna var hon en mycket sval och hemlighetsfull karaktär, men i  Pappas pojke låter Emelie Schepp oss ana en mjukare, mer empatisk sida. Serien i sin helhet är i allra högsta grad karaktärsdriven, det är och förblir Jana som står i centrum. Därför är det att rekommendera att läsa böckerna i rätt ordning. Språket i boken är rappt, några transportsträckor förkommer inte och alla trådar leder handlingen framåt och knyts samman på ett skickligt sätt. Emelie Schepp lämnar inget åt slumpen och resultatet blir en riktig bladvändare i den bästa svenska deckartraditionen.  

Utgiven av: HarperCollins Nordic, 2017

Finns hos Bokus och Adlibris 

Betyg 5 av 5 

En reaktion till “Pappas pojke av Emelie Schepp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.