När Gloria följer med sin nye pojkvän till hans familjs sommarställe i skärgården blir det början på en dramatisk sommar som väcker många gamla hemligheter till liv. I sin ungdom var Gloria ett av barnen som tillbringade sina somrar tillsammans med mammorna vid ett kvinnokollektiv på ön. Sommarvistelserna fick dock ett abrupt slut, men Gloria har bara vaga minnen av en mopedolycka med dödlig utgång och tonårstiden alla gräl med modern. Slumpen har gjort att hon nu, vid trettiosex års ålder, har träffat Adam som också spenderat tid på samma ö. Han kommer dock från ett hem fyllt av mer konservativa värderingar kring pengar och könsroller, och det är som upplagt för konflikt kring matbordet då Gloria träffar Adams äldre bror Karl och hans fru Maria, som väntar parets fjärde barn. Disskusionerna kring jämställdhet, föräldrarroller och kvinnans lika stora rätt att göra karriär och egna val blir hetsiga. Karl och Adam är uppväxta i ett hem där kvinnan har störst ansvar för barnen och där besticken vid det linneklädda matbordet är talrika. Det är länge sedan Gloria levde i kollektiv, men stämpeln sitter kvar. Stämningen på ön blir allt mer tryckt. Så beger sig Gloria ut på promenad med familjens hund, och bestämmer sig för att ta en titt vid det gamla huset där kollektivet höll till. I trädgården ligger en död kvinna.

Rebecka Edgren Aldén debuterade 2015 med Den åttonde dödssynden, en psykologisk spänningsroman som tillhörde det årets allra bästa. Förväntningarna inför denna nya bok var för min del höga, och också här levereras en riktigt spännande historia. Författaren hinner med att väva in många tankar kring människors val, roller, förväntningar och krav på sig själva och sitt liv. Boken utvecklar sig till en mörk och något suggestiv historia. Karaktärerna är lite suddiga i kanterna, men på ett sätt som mest bidrar till berättelsens oberäknelighet och därmed gynnar spänningen. Det är en kuslig idyll Rebecka Edgren Aldén fångar, liksom ett persongalleri fyllt av inbördes motsättningar vilka är intressanta att följa. Det finns också en nerv och en närvaro i författarens språk som gör boken mycket fängslande och oerhört svår att lägga ifrån sig. Mina förväntningar infriades alltså, och Rebecka Edgren Aldén visar att hon är en skicklig och lyhörd författare. 

Utgiven av: Norstedts förlag, 2017.

Finns hos Bokus och Adlibris 

Betyg 5 av 5

3 reaktioner till “Och blomstren dö av Rebecka Edgren Aldén 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.