I den fjärde och avslutande delen om Ludwig Licht utspelar sig handlingen i brytpunkten mellan öst och väst. Licht arbetar åt ett amerikanskt säkerhetsbolag och är stationerad i Georgiens huvudstad Tbilisi. Han blir här kontaktad av amerikanskan Pauline Hollister som verkar bära på stora hemligheter av internationell toppolitisk karaktär. När Hollister försvinner spårlöst får Ludwig Licht anledning att ana oråd. Spåren leder upp i Kaukasiens bergsmassiv där fader Grigol kanske kan hjälpa Licht att förstå vad som hänt. Georgien skakas också av ett terrordåd. Frågan är vilka som ligger bakom, om det är islamister, ryssar eller västerländska intressen. Det är en orolig region och många skulle tjäna på att väcka befintliga konflikter till liv. Mitt i allt står också en yngling utanför Lichts dörr, det är Walter Licht som dyker upp oanmäld för att besöka sin far. 

Det är en spännande och hårdkokt historia vi får ta del av i Öster om avgrunden. Thomas Engström bjuder på rafflande läsning paketerad i stilsäker prosa, med minst sagt exotiska miljöer som bakgrund. Just de senare tillhör det dom tilltalar mig allra mest. Det känns uppfriskande att läsa en historia som utspelar sig bortom spänningslitteraturens vanliga huvudvägar, som att lämna motortrafikledens enformighet för att istället se det mer pittoreska. Georgien är ett komplext land i en infekterad region. Här går gränsen mellan öst och väst, Europa och Mellanöstern. Landet har en konfliktfylld inställning till sin stora granne Ryssland. Läget mitt emellan har präglat landets historia, och Engström skildrar regionen och landet träffsäkert. Jag kan se de snötäckta bergsmassiven, gröna dalar och tusenåriga kristna kloster framför mig under läsningens gång, liksom det heta, smoggiga Tbilisi. Att författaren spenderat tid i landet och förmår skildra sina iakttagelser märks väl.

Ludwig Licht för smått tankarna till en Östeuropas mer slitna variant av James Bond. Han har problem med spriten, familjen och auktoriteter, men får saker gjorda. Dialogen är vass, spetsig och återspeglar många aspekter av världspolitiken av idag, allt sett genom Ludwig Lichts cyniska glasögon. Jag har tidigare läst den första boken i serien, men finner inga problem med att läsa den fjärde helt fristående. Berättelsen om Ludwig Licht bjuder i Öster om avgrunden på spänning för den politiskt och geografiskt intresserade läsaren som vill vidga sina vyer genom en exotisk resa i österled, allt utan att lämna den egna läsfåtöljen. 

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2017. 

Finns hos Bokus och Adlibris 

Betyg 4 av 5

En reaktion till “Öster om avgrunden av Thomas Engström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.