Amanda Lund är svensk polis med stationering i Kabul, som en del av den svenska styrkan i Afghanistan. Berättelsen om henne inleds med en eldstrid som direkt sätter ribban, Amanda är en modig kvinna med ett riskfyllt jobb. Afghanistan är en orolig och farlig plats, det får två svenska diplomater som tas till fånga erfara. Det konstiga är att den svenske ambassadören har en mycket sval inställning till deras försvinnande. Han verkar ha tankarna på helt annat håll, och vill inledningsvis inte delge Amanda nyheten om att det kommit krav på lösensumma för diplomaterna.

Samtidigt hittas en man mördad hemma i Stockholm, ett ärende som hamnar hos Amandas kollegor. Den döde jobbade på UD, och kartläggningen av hans liv visar att han nyligen kommit hem till Sverige efter en tids tjänstgöring i Kabul. Det framkommer också fakta som tydliggör att han hade en närmare relation till den svenske ambassadören i Afghanistan än vad som bör komma till allmänhetens kännedom. Så inser Amanda att den som egentligen skulle ha befunnit sig i bilen som transporterade de båda fängslade diplomaterna var ingen mindre än ambassadören, och det finns skäl att tro att han svävar i fara. Men hur ska hon kunna skydda honom när han inte vill avslöja sina hemligheter?

Fyra dagar i Kabul är en rafflande spänningsroman om politik, hemligheter och scenen för dramat är en av världens farligaste platser, den afghanska huvudstaden Kabul. Skildringen av staden och landet som efter den amerikanska invasionen och talibanerna fall kämpar med att upprätta sig själv på nytt och att försöka bilda en fungerande statsapparat tillhör helt klart bokens främsta styrkor. Jag tycker Anna Tell lyckas beskriva situationer och miljöer på ett trovärdigt och relevant sätt. 

Amanda Lund är en karaktär jag instinktivt gillar. Hon är lågmäld, professionell och skicklig på att hantera de situationer hon ställs inför, men har befriats från det nästintill övernaturliga drag som många huvudpersoner i spänningsromaner ofta svänger sig med. Hon är i grunden bara människa, och jag skulle gärna vilja läsa mer om henne. Kanske på nya uppdrag i andra länder runtom i världen.

Själva intrigen kring den hemlighetsfulle ambassadören som lever dubbelliv är kanske inte helt unik i sitt upplägg, men Anna Tell förvaltar den ändå väl. Boken bjuder på ett högt tempo och trådarna flätas samman på ett skickligt sätt.  Jag har ofta svårt för politiska thrillers, men Fyra dagar i Kabul är skriven på ett lättillgängligt sätt som gör att de politiska förvecklingarna går smidigt att hänga med i. Detta är Anna Tells skönlitterära debut, och en författare vi förhoppningsvis får läsa mera av framöver.

Utgiven av: Wahlström & Widstrand, 2017.

Kan köpas hos Adlibris och Bokus 

Betyg 4 av 5

6 reaktioner till “Fyra dagar i Kabul av Anna Tell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.