En kvinna blir påkörd av ett tåg, men då sjukvårdsteamet undersöker henne visar sig de skador som tåget har orsakat inte ha varit kvinnans enda problem. Någon har opererat bort hennes ena njure, och när en man kort därefter dyker upp utan ögonglober får Leona Lindberg ett ovanligt fall av illegal organhandel på sitt bord. Båda de drabbade är människor som på olika sätt befinner sig i samhällets ytterkant, lätta offer för dem som är ute efter människororgan som kan inbringa stora pengar från dem som är i akut behov av en transplantation.

Leona Lindberg fortsätter liksom i de två föregående böckerna att gå sin egen väg och att leva på båda sidor om lagen. Hennes polistjänst ger henne tillgång till information om brott, och hon har alla kunskaper som krävs för att kunna komma undan med sina egna tvivelaktiga affärer. Händelserna i förra boken har dock gjort henne en smula bränd. Hon vakande upp svårt medtagen i en sjukhussäng, utan en aning om vad som faktiskt har hänt henne, mer än att hon blev svårt misshandlad. Leonas chef Alexandra har ögonen på henne efter det, och har dessutom etablerat kontakt med Leonas förre chef Claes som just nu sitter i fängelse och avtjänar straff för ett brott Leona såg till att han blev anklagad för. Någon som Leona dock behållit kontakten med är David, men relationen är komplicerad, allra helst eftersom David inte alls är den Leona tror.

Härvan med organstölderna blir också personlig för Leona. Hon har ett patos för att hjälpa människor som är svaga och utsatta och uppvisar här en förvånande glöd, men empatin gäller endast dem som gjort sig förtjänt av den. Den som istället ådrar sig Leonas vrede kan räkna med att hon kommer att ta i med hårdhandskarna. Leona fortsätter att vara en unik karaktär i den svenska spänningslitteraturen. Trots konkurrens från andra antihjältinnor är hon fängslande i en klass för sig, och Jenny Rognebys medryckande sätt att skildra den färgstarka och gränslösa Leona gör Utan mänskligt värde till en enormt spännande deckare. 

Själva temat som berättelsen bygger på om illegala organtransplantationer är både motbjudande och fascinerande, men alls inte orimligt som motiv till handlingar begångna med liv och död som insats. Korta kapitel och ett oförutsägbart händelseförlopp bidrar till att göra boken till en riktig bladvändare. Den avslutande cliffhangern gör också att det kommer bli en mycket lång och otålig väntan för min del på att få ta del av fortsättningen om Leona.

Utgiven av: Wahlström & Widstrand, 2017.

Finns hos Bokus och Adlibris 

Betyg 5 av 5

4 reaktioner till “LEONA: Utan mänskligt värde av Jenny Rogneby 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.