Team för veckans fråga hos Mia

Hur viktigt är språkriktigheten i en bok? 

(Till att börja med ska jag reda ut en vanlig missuppfattning: grammatik och språkriktighet är inte samma sak. Grammatik handlar om meningsuppbyggnad, eller som Wikipedia beskriver det: ”Grammatik är det regelsystem som beskriver hur orddelar kombineras för att bilda ord och dessa i sin tur kombineras för att skapa förståeliga satser och meningar” medan språkriktighet handlar om själva skrivhantverket: stavning, meningsbyggnad, styckeindelning, bruket av skiljetecken, förkortningar och så vidare.)

Bonusfråga: Hur går det med sommarläsningen?

Jag tycker att språket är väldigt viktigt, att det känns välskrivet och korrekt är grunden för en bra bok. En story som är full av stavfel, korrekturfel, konstigt uppbyggda meningar och underliga ordval är tyvärr bortom all räddning. Sedan är det ju det där med den stilistiska frihet en skönlitterär författare också gärna ska ha. Här finns utrymme för att sätta sin egen prägel med t ex ordval och liknelser, men det är en helt annan sak. 

Att använda t ex slangord, svordomar och talspråk kan ibland vara ett knep för att gestalta en karaktär tydligare, och då har jag inga invändningar. I grunden går det utmärkt att skriva med såväl ett enkelt som ett mer avancerat språkbruk, så länge det matchar berättelsen och hantverket är rätt. 

Angående bonusfrågan så har min hjärna tagit semester och det blir inte mycket läst alls just nu. Därav den något låga aktiviteten på bloggen. Så har ni något tips på en bok som garanterat sätter fart på kugghjulen igen och väcker läslusten till liv får ni gärna dela med er! 

Ha en fin helg allihopa! ❤️ 

13 reaktioner till “Helgfrågan v. 28

 1. Ja, det var ju precis det jag försökte få fram, det är en väldig skillnad på språkriktighet och konstnärlig frihet. Att man skriver så folk förstår är ju liksom en förutsättning, tycker jag 🙂

  Jag vet inte om jag har tips på en bok som sätter fart på kugghjulen, men en bok jag hade svårt att släppa var Peter Barlachs Konsten att vara Caroline. Den hade nästan allt man kan önska sig 🙂

 2. Att rucka lite på språkreglerna är helt okej om författaren gör det med stil och finess. Men något som kan störa mig så till den milda grad är om det finns massa särskrivningar i en bok. Det är nog det värsta jag vet.

 3. Jag är jättekänslig för språket- en bra story kan jag tappa intresset för om språket inte håller. Och jag håller med alla föregående om att konstnärlig frihet är helt ok av en författare som har sitt språk i sitt grepp, men om det är brister i språkriktighet eller grammatik blir jag jättestörd för då känns boken antingen bara slarvigt gjord eller skriven av en som inte är bra på att skriva helt enkelt (och det bör ju en författare vara…). Ibland kan jag undra över redaktörerna, hur kunde de släppa igenom det här kan jag fråga mig liksom!

 4. Vill hjärnan ha semester från böcker skall man nog låta den få det. 🙂
  Svårt att ge tips, smaken är ju så individuell. Kanske satsa på något riktigt spännande, en psykologisk thriller kanske? 😉

 5. Jag tycker inte alls din hjärna tagit semester, det var väldigt bra formulerat svar.
  När jag kommer i en svacka kan en lättsam deckare vara lösningen, typ Anna Janssons böcker om Maria Wern. Är det riktigt krisigt går väl Kalle Anka bra😜😜.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.