Märit växer upp i Norrköping och är redo att ta sin studentexamen i början av 1960-talet. Hon är en flitig elev då målet är att kunna studera medicin i Lund och bli läkare. Men livet hemmavid är allt annat än enkelt. Märits mamma dör ung och efterlämnar make, Märit och hennes tvillingbror Jonas, morfadern som är något av en hustyrann och mormodern som ständigt för ett gerillakrig mot sin man. Och så Lars, familjens utvecklingsstörde son. Efter moderns bortgång skickas Lars till en anstalt och blir ett tabubelagt ämne i hemmet.
Många år senare är Märit på väg hem till Norrköping för att fira sin och brodern Jonas sjuttioårsdag. Tankarna väcks till liv på nytt. För Märit visste att hennes bror Lars behandlades omänskligt på anstalten Vipeholm och misshandlades till döds, men ingen annan i familjen brydde sig. För dem var brodern och sonen enbart en paria som det var skönt att bli av med, en skamfläck som behövde tvättas bort. Kommer Märit någonsin kunna förlåta Jonas för det, och vad har det blivit av honom själv nu där han sitter delvis förlamad i en rullstol?
Ditt liv och mitt är berättelsen om Märits brutala uppvaknande och insikt om hur samhället sorterade bort defekta människor och behandlade dem med en grymhet som är svår att greppa. Det är folkhemmets 60-tal vi möter i den här berättelsen, och en ung kvinna som drömmer om att studera och göra en klassresa uppåt. Samtidigt brottas Märit, även långt senare, med sitt samvete. Hade hon kunnat göra något annorlunda? Hon hade kunnat åta sig att sköta sin bror, men då hade hennes eget liv gått om intet. Mycket kretsar också kring omgivningens ovilja att se eller att ta ställning. Hela tiden hör också Märit sin döda tvillingsysters röst kritisera henne för de val hon gör.
Majgull Axelsson skildrar Märit och familjen hon kommer ifrån med stor träffsäkerhet. Det finns en framåtanda och nyfikenhet hos den unga Märit som känns karaktäristisk för 60-talet. Plötsligt kan en kvinna göra karriär och studera istället för att stå vid spisen, men den äldre generationen ser fortfarande detta med stor misstänksamhet och Märits morfar tar varje chans att förminska hennes ambitioner. Det jag uppskattar mest i den här boken är författarens fantastiska förmåga att hantera språket, och att skapa en prosa som både är lättsam, fängslande och samtidigt berör. Boken behandlar också ett angeläget ämne kring medmänsklighet och bristen av detta som är relevant på många plan. Det här var den första boken jag läste av Majgull Axelsson, som bl a belönats med Augustpriset, och det kommer definitivt bli fler.
Utgiven av: Brombergs bokförlag, 2017.
Betyg 4+ av 5
Vad kul att du också gillar hennes sätt att skriva 🙂
Jag har bara läst Jag heter inte Miriam av henne, men den kan jag varmt rekommendera 🙂 Den här måste jag se till att läsa.
Blev verkligen berörd av denna 🙂