TifAni FaNelli är en kvinna som har allt. Hon jobbar på ett av New Yorks mest ansedda kvinnomagasin, planerar för ett bröllop med en rik och framgångsrik man och kan stoltsera med en kropp som får andra kvinnor att gnissla tänder av avundsjuka. Men det är en hård värld, och priset Ani får betala varje dag för att vara den lyckliga och perfekta kvinnan är högt. Sakta uppdagas att hon inte alltid burit på det självförtroende hon har nu. Tonårstiden var traumatisk, och Ani bär på mörka hemligheter. Hon blev utnyttjad och vuxenvärlden svek henne. Mycket av det hon idag har uppnått är en fasad för att dölja det förflutna. När Ani en kort tid innan bröllopet träffar sin gamle lärare rörs allt upp till ytan igen, och hon börjar tvivla på att det liv hon har skapat egentligen är vad hon vill ha.
Världens lyckligaste kvinna är en psykologisk thriller om hur identitet och självförtroende byggs upp och formas, men också ibland skadas. Det är en bok som gör mig ganska kluven, eftersom jag inledningsvis inte gillar Ani och den brutala värld som hon lever i. Tidningen hon arbetar på utgår från normen att alla kvinnor vill och bör vara smala, medvetna i sina val och på jakt efter en stenrik karl som kan förse dem med smakfull lyx. Just det här med smakfullt är viktigt. Vräkiga manifestationer av rikedom signalerar enbart vulgaritet. Dock finns det en poäng i allt detta, för det väcker känslor hos mig som läsare – även om de inte är positiva.
Så svänger pendeln och läsaren får veta mer om TifAnis bakgrund och vad hon genomgått. Plötsligt är hon inte längre densamma, hon är ett offer för omständigheter och nonchalans från de vuxna som borde ha hjälpt henne när hon fortfarande bara var en ung vilsen flicka. Hennes val och strävan efter bekräftelse blir på ett helt annat sätt rimliga och försvarbara. Det faktum att hon vacklar inför att ta det sista steget mot att bli en tryggt försörjd och aktad lyxhustru väcker mitt intresse. Hur ska det gå, kommer hon att fullfölja sina planer? Även om jag finner att Jessica Knoll stundtals använder en väl omständlig berättarstil får historien ett djup under läsningens gång och utvecklar sig till en skickligt konstruerad tankeövning i att inte döma sakernas tillstånd vid en första anblick.
Utgiven av: Modernista (inbunden, 2016), Louise Bäckelin Förlag (pocket, 2017)
Betyg 4 av 5
Jag hade väldigt svårt för den här boken, speciellt början av den. Mode och allt som har med utsidan att göra är rena grekiskan för mig. Ett tag satt jag nästan och blev förbannad av alla antydningar som var bortkastade på mig 😉 Andra halvan däremot blev mycket bättre.
Tyckte inte heller om den först, men imponerandes av att den fick mig att ändra mig. 😉