9789100172077_200x_mork-jord

Mörk jord är den sjunde boken i serien om Jimmy Perez och Shetlandsöarna, och denna gång inleds berättelsen med att ett jordskred drabbar en av öarna och ödelägger större delen av en kyrkogård. Även ett hus i närheten rivs sönder av jordmassorna och man hittar snart en ung, vacker kvinna död. Problemet är att ingen verkar kunna identifiera henne, och att hon strypts redan innan jordskredet förstörde stugan hon bodde i. Jimmy Perez och hans kollegor Sandy och Willow måste återigen gräva i öbornas mörkaste hemligheter för att kunna lösa mordgåtan.

Upplägget för den senaste boken i Andra Shetlandskvartetten tilltalar mig i ett tidigt skede, det är något med de vindpinade öarna och naturens starka inverkan som ger en viss stämning. Inledningen av boken är stark, och jag fastnar som läsare omedelbart för berättelsen. Ändå saknar jag gnistan som fanns i Ann Cleeves tidiga böcker om Perez. Cleeves behärskar dock konsten att skildra vardagliga karaktärer och öbornas problem, stora som små, på ett trovärdigt sätt.

Det finns förvisso en charm i att läsa deckare med ett lugnare och mindre blodigt tempo, liksom igenkänningsfaktorn kan vara något avkopplande och tryggt. Mörk jord är en sådan typ av bok. Dock ger den inte något bestående avtryck, utan tjänar bäst som underhållning för stunden vilket ibland är gott nog. Mörk jord har trots allt goda förutsättningar att falla den som gillat tidigare böcker i smaken.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2017. I översättning av: Jan Järnebrand.

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 3+ av 5

3 reaktioner till “Mörk jord av Ann Cleeves

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.