Tänkte att jag skulle hänga på den norska bokbloggen Flukten fra virkelighetens återkommande inslag En smakebit på söndag idag, och dela med mig av en liten aptitretare ur I djupt vatten av Paula Hawkins som jag läser just nu. Texten kommer från sidan 103. Läs mer om boken här. Lenas mamma har hittats död på botten av floden och mostern, Jules har återvänt hem efter tragedin. Men systrarna hade en komplicerad relation.

ensmakebit.png

DET VAR VARMT den dagen vi begravde dig, värmen dallrade över vattnet, ljudet var för skarpt, luften för kvav, tung av fukt. Lena och jag promenerade till kyrkan. Hon gick ett par steg framför mig och avståndet växte hela tiden – jag är inte särskilt bra på att gå i högklackade skor medan hon är en naturbegåvning. Hon var så elegant och vacker, hon såg mycket äldre ut än sina femton år i en svart crêpeklänning med nyckelhålsurringning. Vi gick tysta medan floden slingrade sig bredvid oss, mörk och stillsam. Det låg en lukt av förruttnelse i den kvava luften.
När vi rundade kröken innan bron blev jag plötsligt rädd, när jag tänkte på vem som skulle vara vid kyrkan. Jag blev rädd för att ingen skulle komma så att Lena och jag blev tvungna att sitta ensamma, med bara dig emellan oss.

9789187783548_200x_i-djupt-vatten

2 reaktioner till “En smakebit på söndag

  1. Just det, den här boken hade jag ju tänkt att jag skulle läsa, men sedan glömde jag bort det. Jag skall hålla utkik efter din recension och se om jag skall försöka få med den i min läsning. Tack för smakbiten!
    Ps. ”Nyckelhålsurringning”, nu lärde jag mig något nytt igen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.