9789174617863_200x_inte-ensam

Sarah Carpenter bor ensam långt ut på landsbygden tillsammans med sina två hundar. Efter att hennes make Jim avled i en bilolycka har relationen till de två vuxna barnen blivit komplicerad, och hon är på många sätt ganska isolerad. Dottern pluggar i Manchester och besöker bara sitt barndomshem sporadiskt, sonen vill inte ha kontakt med Sarah alls. Men så återvänder en av Sarahs och Jims studiekamrater från ungdomen, Aiden, och Sarah erbjuder honom att hyra en stuga på hennes tomt. Plötsligt får livet en helt annan mening då Sarah alltid har haft ett gott öga till Aiden. Hans återkomst blir dock upptakten till en rad otrevliga händelser. Sarah upplever plötsligt att hennes hem känns bevakat, och tryggheten hon känt försvinner. Hennes ena hund uppvisar förgiftningssymptom och kan med veterinärvård med knapp nöd räddas. Någon verkar också komma och gå efter eget behag i hennes hus, och en distinkt känsla av att inte vara ensam blir alltmer påtaglig. Men vem är det egentligen som bevakar Sarah, och har hon anledning att vara rädd?

Inte ensam är den tredje fristående boken av brittiska Elizabeth Haynes som ges ut på svenska. Tidigare titlar är Glöm inte att låsa och I död och lust.

En rad olika komponenter gör att man som läsare väldigt snart börjar känna ett obehag inför vad som faktiskt lurar under ytan långt ute på den brittiska landsbygden när man läser den här boken. Att inte allt står rätt till är uppenbart. Berättarperspektivet växlar mellan Aiden och Sarah, och att Aiden inte är den Sarah tror och minns honom som är också ganska tidigt ett faktum. Men det dröjer innan dramatiken sätter in. Väldigt länge är det bara en känsla av ett visst obehag som påminner om att detta inte bara är en vanlig relationsroman som skildrar den gryende passionen mellan Sarah och Aiden. Trots att det på alla sätt är en klart godkänd berättelse har jag vissa invändningar mot denna långsamhet. Bokens styrka och författarens talang för att skriva just spänningslitteratur gör sig påmind först mot slutet. Då glimmar det till och boken är värd ett plus för en riktigt rafflande upplösning. Inte ensam är lättläst och stundtals ganska spännande, samt bjuder på en ganska oväntad twist. Det är dock inte en bok som lämnar något större avtryck hos mig, utan mer underhållande spänning för stunden.

Utgiven av: Lind & Co, 2017. I översättning av: Linda Skugge.

Finns hos Bokus & Adlibris

Betyg 3+ av 5

3 reaktioner till “Inte ensam av Elizabeth Haynes

  1. Jag har inte läst något av henne, men Glöm inte att låsa har stått i hyllan väldigt länge nu. Så småningom kommer jag väl till den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.