9789177015758_200x_ett-langt-spar-av-blod-carter-blake-1

Carter Blake har ett område som han behärskar bättre än de allra flesta, förmågan att hitta människor. Han är så skicklig på denna profession att han är den förste som anlitas är den ökände krypskytten Caleb Wardell lyckas rymma från en fångtransport. FBI behöver hans tjänster, men de är samtidigt inte riktigt beredda att släppa in Blake i sin hemlighetsfulla och hierarkiska verksamhet. Blake tar sig dock an uppdraget med sin fulla uppmärksamhet och han verkar vara den ende som kan föreställa sig hur den ökände seriemördaren tänker. Men så har de också träffats förut. En gång var Wardell en dekorerad militär stationerad i Mosul, och Blake befann sig också i Irak på hemligt uppdrag. Det finns en vendetta i luften dem emellan, och till sist måste de också mötas efter att Blake och hans temporära kollegor följt det långa spår av blod som Wardell efterlämnar i den amerikanska mellanvästern.

En riktig actionthriller är vad vi bjuds på i den första boken om Carter Blake. Vad eller vem Blake egentligen är får vi som läsare veta väldigt lite om, men det är en del av tjusningen när det gäller hemliga agenter. Trots det utstrålar karaktären Blake karisma, och även hans medarbetare blir nyfikna på vem denne kompetente men tystlåtne man är. Samtidigt finns det en del krafter inom FBI som inte är beredd att acceptera en utomstående konsult. Mason Cross har lyckats väl med att fånga just det spelet.

Ett långt spår av blod är just vad titeln antyder, blodig. Den är också hårdkokt och händelserik och trots att jag egentligen inte brukar fängslas av den här typen av actionböcker där vapenpatronerna är lika flitigt förkommande som kommatecken över sidorna så fastnar jag direkt och har svårt att lägga ifrån mig boken. Det finns en bra balans i författarens sätt att lägga fram sin historia, och att det amerikanska samhället har en hel del att hantera i form av krigsveteraner som återvänt från Irak och Afghanistan ger en realism och tyngd åt berättelsen. Sammanfattningsvis är det en riktig bladvändare till bok som lyckas övertyga även en skeptiker.

Utgiven av: Modernista, 2017. I översättning av: Gabriel Setterborg.

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

3 reaktioner till “Ett långt spår av blod av Mason Cross

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.