253712.jpg

Foto: Anna-Lena Ahlström – Från Bokförlaget Forums hemsida

Hennes böcker har sålt i nästan 400 000 ex och därmed satt Hagfors i Värmland på den svenska deckarkartan med besked. Vi är många som uppskattar Ninni Schulman och hennes böcker. I samband med att den senaste boken om Magdalena Hansson, Välkommen hem, nu släpps som pocketbok (Månpocket) har jag fått möjligheten att ställa några frågor till Ninni om hennes författarskap och framtidsplaner.

Här finns min recension om Välkommen hem.

9789175036625_200x_valkommen-hem_pocket.jpg


Hej Ninni! Välkommen hem är den femte boken i din deckarserie. Hur känns det? Är det samma känsla att skriva nu som det var när du debuterade 2011 med Flickan med snö i håret?

– Nej, det är en annan känsla nu, framför allt med tanke på att jag själv är så bekant med mina karaktärer Magdalena, Petra och Christer nu – de är som livs levande vänner. Mina läsare är har också hunnit bli bekanta med dem, vilket gör att det finns en förväntan från läsarna inför ett boksläpp. Det är väldigt roligt.

Du är journalist och kommer ursprungligen från en liten ort i Värmland, precis som din huvudperson Magdalena Hansson. Hur mycket identifierar du dig med din karaktär? Är ni lika eller varandras motsatser?

– Magdalena är i mångt och mycket en helt egen figur även om har fått låna vissa drag och en del av sin personlig bakgrund av mig. I vissa fall är hon en uppskruvad variant av mig; mer känslosam, mer rörig, mer driven. Petra och Christer bär också spår av mig. Ibland känns det faktiskt som om Christer är mer lik mig är Magdalena.

Välkommen hem handlar mycket om att återvända till sina hemtrakter i vuxen ålder, det mottagande man får och att falla in i gamla mönster och roller. Du bor ju numera i Stockholm, men hur känns det när du är på besök hemma i Värmland? Hur tas dina böcker emot på de orter där de utspelar sig?

– Mina böcker har fått ett fantastiskt mottagande i mina hemtrakter, vilket jag både är väldigt tacksam och samtidigt lite förvånad över. Det är ju ingen idealiserad bild jag ger av den värmländska landsbygden, ingen idyll jag målar upp. Men det verkar som om folk där känner sig sedda, deras liv och tillvaro blir beskriven så som den är. I somras blev jag utsedd till Filipstads ambassadör, vilket är ett stort hedersuppdrag i min forna hemkommun och jag har tidigare fått Hagfors kommuns kulturpris, så det går tydligen att bli profet i sin egen hembygd. I alla fall om man tar livet av folk i böcker.

Om du får säga en sak som du tycker är det allra bästa och som du förknippar starkast med Värmland, vad är det?

– Humorn och sättet som folk står med båda fötterna på jorden.

Handlingen i dina böcker har flera gånger kretsat kring sociala frågor, barn som far illa, mobbing och kvinnomisshandel t ex. Är det viktigt tycker du att berätta mer än bara en mordgåta, och hur gör du för att fånga och leva dig in i de här utsatta karaktärernas tankar och känslor?

– I första hand handlar deckare om underhållning, men om man samtidigt kan passa på att skildra något som känns viktigt så har man en fantastisk möjlighet. En fackbok om kvinnomisshandel eller om trafficking når tyvärr bara de som redan bryr sig, men i en deckare kan man nå fler. Jag lever mig in väldigt mycket i mina karaktärer vilket tar mycket kraft. Jag gråter när jag skriver vissa kapitel och efter min fjärde bok ”Vår egen lilla hemlighet” kände jag mig som en urvriden trasa i ett halvår.

Jag har ibland tänkt när jag läser dina böcker att du är väldigt bra på att skildra relationer, och att den förmågan säkert skulle kunna komma väl till pass även i romaner eller feelgood. Är det något som lockar, att någon gång skriva något annat än en deckare?

– Ja, det är relationerna och psykologin som är drivkraften i mitt skrivande och det finns en vilja både hos mig och hos mitt förlag att det ska bli någon rena relationsroman någon gång också, utan mord och våld. Just nu skriver jag på en bok som inte ingår i Hagfors-serien är ingen ren deckare utan är en relationsthriller, något åt Karin Fossum-hållet.

Tillsammans med Caroline Eriksson har du en podcast, Skriv en bestseller – eller en helt annan historia, där ni berättar om ert skrivande, ger era bästa tips till den som själv skriver på ett manus och ibland även gästas av andra svenska författare. Vad är det roligaste med att spela in en pod? Känner du att du lär dig nya saker och utvecklas som författare av det? Hur väcktes idén?

– Att skriva är en ensam sysselsättning och man är så utlämnad åt sitt eget manus och sitt eget mående. Det går upp och ner hela tiden. Caroline och jag har under alla år vi umgåtts pratat väldigt mycket om vårt skrivande och insett hur bra vi har det som känner någon i samma situation som kan förstå vilja svårigheter man ska trassla sig igenom längs vägen. Så är det ju inte för alla. Det finns så många som sitter i sin ensamhet och kanske skriver i hemlighet till och med. Vi fick då en tanke att vi skulle bjuda in andra skrivande själar i våra samtal. I mitten av maj läggs säsongens 40:e och sista avsnitt upp och vi har haft så otroligt roligt. Det känns som om vår ambition lyckades.

För alla oss som längtar efter en ny bok om Magdalena Hansson, finns det planer på en sådan inom den närmaste framtiden?

– Det gör det! Minst två böcker till kommer det att bli, men det dröjer något år eller två. Men håll ut!

Slutligen, om Ninni själv får välja. Vad läser du helst för typ av böcker och har du några riktigt heta tips inför våren och sommarens lässtunder?

– Jag läser väldigt, väldigt blandat. Allt ifrån Knausgård, Elena Ferrante, Jonathan Franzén, såna där tjocka böcker där det inte förekommer några biljakter alls till Stephen King och alla möjliga deckare. Nya snackisen ”Ett litet liv” av Hanya Yanagihara ska man ge sig in på om man vill ha en så kallad stor berättelse som nästan aldrig tar slut. Mycket läsvärd, om än lång. I feel good-genren är ”Vi” av David Nicholls ett självklart tips. En underbar bok. Personligen ser jag mycket fram emot att – äntligen! – få läsa Carolines (Eriksson) nya bok ”Hon som vakar” som kommer i augusti. De som lyssnat på podden vet hur hårt hon jobbat med den.

Stort tack till Ninni Schulman för att du tog dig tid att svara på mina frågor!


Böckerna av Ninni Schulman finns att köpa här eller här.

En reaktion till “Författarintervju: Ninni Schulman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.