FotoFlexer_Photo4

Ny fredag, ny fråga. Idag undrar Mia:

Vilken klassiker tycker ni absolut man ska läsa?

Jag gillar de gamla ryssarna, så Brott och straff av Fjodor Dostojevskij tycker jag absolut är läsvärd. Själv är jag lite sugen på Tolstoj eftersom både Anna Karenina och Krig och Fred kommer i nya band till hösten.

När det kommer till våra svenska klassiker tycker jag att man ska läsa Doktor Glas av Hjalmar Söderberg. Själv är jag sugen på att plocka upp något av Selma Lagerlöf snart. Sen ska man ju såklart läsa klassiska deckare också, Agatha Christie, Maria Lang, Dorothy Sayers och Sir Arthur Conan Doyle. Kanske borde man även läsa om kommissarie Maigret?

Sen är jag också väldigt sugen på böckerna av Kristin Lavransdotter.

Nej, nu får jag lugna mig innan läslistan blir kilometerlång. Trevlig helg allihopa!

16 reaktioner till “Helgfrågan v.18

 1. Många bra tips här! Tolstoj är en författare jag är sugen på att läsa, så även Sigrid Undset. Georges Simenon har jag precis börjat på, en av dom, som e-bok faktiskt =) Blev så nyfiken när den gick som tv-serie nyligen.

 2. Ja det kan vara svårt att hejda sig när man börjar tänka på alla fantastiska klassiker. 🙂
  Gillat allt jag läst av Dostojevskij än så länge, har några böcker kvar att läsa och har även några jag vill läsa om, som tur var en produktiv författare under sin livstid. 😉

 3. Alla de deckarserierna har jag läst böcker från 🙂
  Doktor Glas har jag funderat på, har läst fanfiction (eller vad man nu ska kalla det) baserat på den

 4. Läste Anna Karenina för typ hundra år sedan men planerar en omläsning (med betoning på planerar). De andra du nämner är ja också intresserad av.

 5. Jag inser när jag läser allas klassikertips att den period då jag läste som flest klassiker var när jag gick i högstadiet och på gymnasiet. Någon enstaka då och då därefter, men inte alls som under skoltiden. Jag kanske var djupare som person när jag var yngre 😉 Anna Karenina tänker jag också läsa i höst när den kommer i ny upplaga, Kristin Lavransdotter är en av de bästa böcker jag läst (läste trilogin som en enda bok, samma upplaga som Lotten tipsar om). Hoppas du får möjlighet att läsa den, jag vet ju hur det är med alla nyheter som också lockar…

 6. Maria Lang läste jag om för några år sen. Intressant och inte dumt, men det är ju några böcker och blev lite väl många efter varann. Anna Karenina gillade jag mycket när jag läste den och Doktor Glas. Och Brott och straff gillade jag ännu mer när jag läste om den för några år sen. Är sugen på att läsa flera andra som du nämner, är bara det där med tiden….

 7. Maigret-böckerna blev jag lite sugen på att läsa om, bl a efter att ha sett TV-serien. (Den där Rowan Atkinson gjorde Maigret med bravur!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.