Inte riktigt helg ännu men jag smygstartar ändå med Mias helgfråga

Vad tror ni förlagen vinner på att ge oss bokbloggare recensionsexemplar?

Tipsa gärna om en bok ni tror inte fått så mycket uppmärksamhet om det inte vore för oss bokbloggare.

Att sälja är att synas och det är det främsta skälet till att man förärar bokbloggare recensionsexemplar. Förlaget i fråga vill självklart att just deras titlar ska sälja så mycket som möjligt. Reklamutrymme är dyrt, några böcker plus porto är i slutändan en kanske inte alltför stor utgift. Ju fler ställen boken syns på, desto större sannolikhet att du ska känna att även du vill läsa den där titeln som ”alla” pratar om. Samma sak gäller för de som tipsar på t ex Instagram. Har förlaget tur kanske recensionen dessutom innehåller något catchigt citat som går att trycka som blurb på pocketutgåvan. Men det finns såklart en risk också, ifall en enig bokbloggarmaffia sågar boken i höjd med marken. Men, förhoppningsvis finns det väl alltid några som gillar. Vet inte om jag kan säga någon specifik titel bokbloggarna verkligen lyft fram, jag svarar nog mer generellt att jag tror de mindre förlagen är i större behov av marknadsföringen vi erbjuder än de stora. Bokmarknaden är dock i stor förändring och även jättarna måste se om sitt hus, därför tycker jag mig märka av en förändring det senaste året. Utskicken av recex har blivit fler, känns det som. 

Jag måste också erkänna att jag sista veckorna har varit kass på att kommentera andras inlägg om helgfrågor mm. Energin är fortfarande inte på topp efter vinterns tandproblem, vilket sista tiden yttrat sig i form av yrsel. Sjukt läskigt när allting bara snurrar stundtals, men det går ju i alla fall bra att ligga still och läsa. I morgon ska dock ytterligare en rotfyllning förhoppningsvis bli klar, så det bättrar sig sakta men säkert. Jag har inte glömt bort mina kära bloggkollegor, lovar! 

I helgen är det Valborgsmässoafton, inget jag firar så särskilt mycket egentligen, men kanske blir det till att inspektera den lokala brasan om inte vädret är alltför eländigt. Önskar er alla en fin helg! ❤️

28 reaktioner till “Helgfrågan v. 17

 1. Visst är det en potentiell risk för förlagen att många bokbloggare sågar en bok. Fast å andra sidan ger också sågningar reklam.

 2. Reklam är väldigt dyrt och jag tror väl egentligen inte att förlagen gör något som de inte tjänar på. Sedan är det ju det där med goodwill också.

  Hoppas verkligen att du snart blir helt bra igen, det verkar tröttsamt med något så långdraget.

  1. Tack Monika, jo det är tröttsamt att det blivit så långdraget. Men det har blivit bättre, och det är liksom då, efteråt, som man känner sig så himla trött och sliten. Har en del att ta igen, liksom. Tur att läsning är en vilsam syssla.

 3. Håller med nästan helt. Men jag tror faktiskt att t o m dåliga omdömen kan sälja – se på Femtio nyanser…den marknadsfördes efter principen ” All reklam är bra reklam!”

 4. Ja all reklam vi bokbloggare gör, både på bloggen och instagram/twitter/facebook ger nog en hel del ringar på vattnet så att böckerna sprids. Jag får ofta frågor av mina vänner vad jag kan rekommendera dem för böcker att läsa så då sprids böckerna ännu mer.

 5. Hoppas att du slipper problem med tänderna nu, efter sista rotfyllningen. Det är ju så jobbigt, och tröttande, med molande smärta som inte släpper taget. Håller tummarna! ♥

  Jag har inte fått rec.ex under så lång tid, men jag tycker att jag får många fler böcker som jag inte bett om och bemötandet hos förlagen är också mycket mer positivt än för bara ett halvår sedan. Förlagen kanske har haft krismöte och insett att de måste nå ut till fler, i fler kanaler än dagstidningarna och litteraturprogram på teve.

  1. Tack Annette, ja, det ser efter dagens besök tyvärr ut som det kanske blir ännu en rotfyllning, men det går i alla fall åt rätt håll och är skönt att värken släpper efter. Är dock först i efterhand tröttheten kommer på något konstigt sätt… Men det går stegvis åt rätt håll. Förlagen har nog insett att dina recensioner är en tillgång 😉

   1. Nej, vad tråkigt… Men skönt att slippa värk. Tröttheten kanske kommer nu när du kan slappna av och lita på att du får den hjälp du behöver. Yrseln kanske också är en reaktion på att du levt under stress en längre tid.
    Tack för din kommentar om mina recensioner, jag undrar dock om den jag skrev i går blev så uppskattad… otroligt jobbig att skriva, men jag måste vara ärlig.

 6. All reklam är bra reklam. Vill man nå ut måste man synas och bokförlagen har med tiden insett att vi bokbloggare är en väldigt bra plattform att nå utifrån. Hoppas du mår bättre snart och slipper ifrån yrseln.

 7. Absolut att det blir reklam på olika sätt när bokbloggare skriver om böcker.

  Hoppas att det löser sig snart med tandproblemen och att du mår bättre.

 8. Man undrar ju hur långt det egentligen sprids? Men de måste ju ändå göra den bedömningen…
  Nej, nu får vi verkligen hoppas att du blir bättre. Så där kan du ju inte ha det!

  1. Tack Lotten, har varit där idag och de är verkligen superbra inom specialisttandvården så det finns hopp att de får ordning på mig. Det är ett mysterium varför det blivit fel på flera tänder samtidigt dock, men det kan ju varken jag eller tandvården råda över så det är väl bara att de ser till att fixa en i taget. Det finns tydligen en yttepytte chans att inflammationer läker ut, det är därför de gärna har velat att jag ska försöka avvakta, men det går ju inte hur länge som helst.

 9. Som tur är brukar yrsel i olika former kunna ge med sig med tiden, oavsett vad den beror på. Svag tröst när det är som värst, jag vet, men ändå… Tur att du kan läsa i varje fall. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.