9789100162252_200x_inland

Sam Berger och Molly Blom från Utmarker är tillbaka i en ny kriminalroman där spänningen är av isande natur. Säpo söker efter dem, och de håller sig undan i Norrlands inland bland meterdjupa snödrivor. Ändå blir de involverade i en högst ovanlig mordutredning då de kontaktas av Sam Bergers före detta kollega Desirée Rosenkvist. En kvinna uppger sig vara förföljd, men som den rättshaverist hon anses vara vill inte polisen ta sig an hennes sak. Ändå skaver något. Det verkar som en utmärkt idé att låta Sam och Molly frilansa för att ta reda på mer fakta. Då de besöker kvinnan blir de överfallna och nedslagna, och när polisduon tids nog kommer till sans är kvinnan bortförd och det enda som finns kvar i huset är massiva blodspår. Samtidigt har någon också vårdats på en privat psykiatrisk klinik, och denna någon utger sig för att heta Sam Berger.

Arne Dahl rör sig i sin nya bok från utmarkerna mot inlandet, men det är inte bara i geografisk bemärkelse. Boken utspelar sig förvisso djupt i det inre Norrland, men titeln anspelar också på en djupdykning i det mänskliga inre och alla dess psykologiska skrymslen och vrår. Det visar sig att just detta inland är av en mycket kuperad art, och huvudpersonerna har alla mer än ett lik i den mentala garderoben, såväl som i den fysiska. Paralleller dras snabbt till en gammal mordutredning ledd av Desirée och Sam.

 Det är fascinerande att läsa den här skickligt hopkomna berättelsen. Inland bjuder på såväl litterär finess som iskall spänning, och de till synes planlöst utkastade ledtrådarna flätas samman till ett intrikat mönster. Ingenting är lämnat åt slumpen. Boken är förvisso ibland ganska så brutal, men det är den på inget vis ensam i sitt slag om att vara. Jag har hunnit glömma en del från den föregående delen som jag läste för drygt ett år sedan, men har inga större men av den saken då Arne Dahl på ett skickligt sätt kastar in tillbakablickar. Lägligt nog har även Sam Berger minnesluckor. Författaren visar också återigen att han är en språklig stilist, vilket höjer läsupplevelsen ytterligare. Jag var aldrig någon fantast när det gällde Opcop-serien, det var helt enkelt inte min kopp te. Men när det gäller Utmarker och Inland kan jag inget annat säga än att de tillhör de allra skarpaste deckare man kan läsa just nu. En riktig bladvändare.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2017.

Finns hos t ex Bokus och Adlibris

Betyg 4+ av 5

8 reaktioner till “Inland av Arne Dahl

  1. Jag gillar hur han leker med begreppet inland, det är helt enkelt väldigt snyggt skrivet! Sedan kan jag tycka att det blir lite väl otäckt för mig emellanåt. jag vågade inte lyssna klart ensam i sommarstugan, när det blev kväll fick jag stänga av … Det är ju iofs ett gott betyg att en deckare är otäck 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.