9789150922363_200x_angivaren

En norsk oljemiljardär mördas och polisen antar att det beror på att någon vill avskräcka bolaget från att investera i Kanada. Anton Brekke, en kriminalkommissarie i sina bästa år sånär som på sitt spelberoende, tror annorlunda. Han ser paralleller med organiserad brottslighet eftersom mannen strypts med pianotråd, ett ovanligt tillvägagångssätt. Samtidigt får vi också följa med bakåt i tiden, till det sena 60-talets New York – en värld styrd av maffian. Fyrtio år senare reser en av rörelsens högsta män till Norge för att göra upp räkningen för gamla synder.

Angivaren är den första boken i en serie om Anton Brekke och hans närmaste medarbetare. Det är en spännande historia full av svart humor och en hårdkokt jargong mellan pokeresset Brekke och de andra, inte minst den stackars ambitiöse aspiranten Magnus Torp. Ibland blir kanske dialogen en aning plump, men därmed inte sagt att den inte är realistisk. Tvärtom. Själva kriminalgåtan är välkonstruerad, och författaren lyckas på ett skickligt sätt att väva samman dåtid och nutid. Visst finns en del saker som kanske kunde ha slipats till ytterligare, men för att vara Jan-Erik Fjells deckardebut tycker jag att det är en lyckad sådan. Komponenter som mördade miljardärer, maffia och så Anton Brekke som utan betänkligheter kastar sin in i denna värld bäddar för en rafflande läsupplevelse.

Utgiven av: HarperCollins Nordic, 2017. I översättning av: Sandra Rath.

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

6 reaktioner till “Angivaren av Jan-Erik Fjell

  1. Denna blev jag riktigt nyfiken på! Men däremot kan jag irritera mig lite på att de flesta typer av poliser ska ha missbruk/problem av något slag 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.