Den här veckan frågar Barnboksbloggen såhär:

Då och då skickar ju bokförlagen ut pressutskick och recensionsexemplar. Ibland kommer det bara böcker, och ibland kommer boken tillsammans med något annat roligt som anknyter till bokens tema. Jag har dock funderat lite på hur det går till hos förlagen när de bestämmer vilka bloggar som ska få sådana här pressutskick. Har någon av er koll? Har ni på något sätt anmält er eller jobbat aktivt för att få vara med på listorna över vilka som ska få pressutskick? Eller tvärtom, tillhör du de som innerligt önskar, men aldrig får något? Och till sist, vad tycker ni om själva konceptet, är det bara kul att få sån här post eller känner ni att det förpliktigar? 
Jag har väl egentligen ingen koll på hur det går till och hur förlagen arbetar. Jag tror det varierar. Dock verkar det som att de kanske dels surfar runt och letar efter lämpliga bloggar, dels tittar på vilka de skickat till tidigare. Det krävs nog att man är aktiv och skriver på sin blogg regelbundet, att man har i alla fall några läsare och de ser nog också gärna att man satsar på sociala medier. Det har jag faktiskt läst någonstans, att t ex Bonnierförlagen aktivt arbetar för att synas mer i just sociala medier. Vidare ser de nog gärna att man taggar/skickar länkar till de recensionerna man skriver så de ser att det faktiskt kommer någonting ut av att ha kostat på bokbloggaren i fråga en bok. Det handlar om att visa att man levererar något i gengäld för den bok man fått, tänker jag. Har man en nystartad blogg är det därför ingen idé att deppa för ett nej när man ber om recex, för det händer hela tiden. Fortsätt bara skriva om de böcker du läser, tagga kanske förlaget på Instagram och visa vad du kan, så kommer de kanske snart vilja att du visar intresse för deras utgivning. Det handlar om att synas. De vill att deras böcker ska göra det, och då måste också din blogg göra det för att de ska vara intresserade av att skicka något. Det finns många sätt att försöka åstadkomma det på, men grunden är att lägga ner en hel massa tid, arbete och hängivenhet.

Självklart förpliktigar det att ta emot recensionsexemplar i alla dess former. Det är ju trots allt meningen att man ska läsa dem, och helst snabbt, samtidigt som man måste vara lite på hugget och tillgodogöra sig innehållet för att kunna recensera boken. Det går kanske inte att slöläsa med tankarna någon annanstans som man gör bara för sitt eget nöjes skull då.

Här går alltid de böcker jag ber om först i turordningen. Men jag gillar överraskningar och intentionen är alltid att läsa alla böcker jag tar emot. Ibland kommer livet emellan, som nu när tänderna bråkat och hela höstens planering grusades, men tanken är ändå att allt ska läsas – helst inom en rimlig tid. De där böckerna som bara dyker upp kanske ibland får vänta lite längre, och visst har det hänt att jag har känt att en del av dem inte alls är något för mig. Men då tar jag mig friheten att strunta i dem eftersom det tydligt står på min sida att jag bara lovar att läsa böcker jag tackar ja till. Så brukar också många förlag skicka en förfrågan om intresse finns innan de postar något, och det tycker jag de gör rätt i. Men som sagt, de flesta överraskningar likväl som förfrågningarna mottages med stor glädje.

13 reaktioner till “Veckans bokbloggsfråga v. 12

  1. Klart att förlagen vill se att något händer med böckerna de skickar och just det vet jag inte hur jag skulle förhålla mig till, pliktläsning låter lite jobbigt. Men jag är inte ett dugg intresserad av att vara aktiv på sociala medier utöver bloggen så för min del blir det nog aldrig något dilemma!

    1. Nej men det är ju såklart ett val man själv gör, hur man förhåller sig till t ex sociala medier. Viktigt att inte glömma att det också går alldeles utmärkt att blogga utan att ta emot ett enda recex. Det är ju kärleken till böcker som är själva utgångspunkten, varifrån boken kommer spelar för mig ingen roll för vad jag tycker om den.

  2. Ja i höstas var jag sjukt och är i och för sig fortfarande, men nu är aktiv vila det bästa (läsning). Men i höstas fick jag enormt mycket extra böcker och då fanns det inte en chans att läsa alla.

    1. Så är det ibland, sjukdom och andra saker som inte går att förutse ksn komma emellan. Det är likadant här, just nu är det så att läsning och vila är en utmärkt sysselsättning, men ett tag orkade jag inte alls och då var det bara att låta det vara.

  3. Vi tänker och agerar väldigt lika när det gäller recensionsexemplar. Jag tar emellertid inte emot lika mycket som tidigarr, av det skälet att jag inte hinner. Det är sällan jag ber om recensionsex, jag får nog fler än jag ibland känner att jag mäktar med. Men sen mäktar jag med, trots allt, även om jag försöker hålla det hela nere nu på ”nya” bloggen (som är snart ett år). Recensionsex kommer före andra böcker jag läser. Jag är också väldigt tydlig i rubriken med vilka böcker som är recenserade böcker och vilka böcker jag själv har köpt, läst och skriver om på eget bevåg. Det är INTE recensioner i min mening.
    Jag gillar dina bokrecensioner och -inlägg. De är välskrivna och handlar om böcker som är aktuella och intressanta i mina ögon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.