9789175454092_200x_den-gyllene-harnalen

I varje familj finns alltid en syster som är den vackra. Hon som alltid bländar, överglänser och får sin vilja fram. Vid Gustav Vasas hov är det den näst äldsta dottern, Cecilia, som spelar den rollen. Det sägs till och med att hon är den skönaste prinsessan i Europa. Den gyllene hårnålen är hennes historia, men den tillhör också Märta Svantesdotter som kommer till hovet för att tjänstgöra redan då de båda ännu är mycket unga. Med tiden kommer hon att bli prinsessan Cecilias närmaste vän och förtrogna. Hon följer kungafamiljen på deras resor mellan olika residensslott, genom lycka, festligheter och bröllop, men också genom sorg och familjestrider. Cecilia ser alltid till att få sin vilja fram, men då hon ställer till med skandal i Vadstena råkar även hon i onåd. Tids nog blir hon ändå gift, och tillsammans med sin markgreve beger hon sig ut i Europa, bland annat till drottning Elizabeth I: s hov.

Varje händelse i den här romanen bygger på verklighet, krönikor och kanske en del skvaller om vad som egentligen hände i Cecilia Vasas stormiga liv. Maria Gustavsdotter väljer att återberätta historien i romanform. Det är ett levnadsöde som passar utmärkt för att skildras i det formatet, då författaren får en större konstnärlig frihet då det gäller språk och uttryck. Cecilia Vasa återges som både vild och vacker, och det står klart att även på 1500-talet kunde kungligheter ställa till med skandal. Hennes manliga släktingar i familjen Vasa var alla kända för sin korta stubin, och det draget verkar även ha funnits hos Cecilia. Till skillnad från de flesta andra kvinnor vid denna tid var hon troligen inte någon mästare på att veta sin plats och leva i stillhet.

Den gyllene hårnålen är en färgsprakande och livlig berättelse om Vasahovet. Det är en roman som bjuder på både spänning och romantik, men också en hel del historiska fakta. Är man intresserad av den tidsepoken i svensk historia är det lätt att se att Maria Gustavsdotter håller sig nära sanningen och har gjort research om såväl stort som smått. Jag hänförs och imponeras av hur skickligt hon väver in detaljer om livet, och framförallt kvinnornas tillvaro i det stora maktspel som kungens hov utgjorde. Det är skickligt skrivet och väl presenterat, och författarens val att ibland använda äldre språkbruk bidrar till atmosfären på ett positivt sätt. Den gyllene hårnålen är ett utmärkt val både som historisk roman och som exempel på hur en kvinna av börd levde för drygt femhundra år sedan. Väcker den mersmak rekommenderar jag även fackboken Vasadöttrarna av Karin Tegenborg-Falkdalen.

Utgiven av: Historiska Media, 2017.

Kan köpas hos Bokus Adlibris –Historiska Media

Betyg 4 av 5

3 reaktioner till “Den gyllene hårnålen av Maria Gustavsdotter

  1. Den här boken är jag jättesugen på och hoppades väl lite på att få som recensionsex av förlaget. Tyvärr inte. Men, men, jag får glädja mig åt att du gillade den! 😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.