9789164205032_200x_granslosa

Allt som behövs är pengar för att du ska kunna leva din dröm. Så ramlar ett erbjudande om att låna till förmånliga villkor och utan att din ekonomiska situation fäller avgörandet, och du kan inte längre stå emot. Det är så Kritans affärsidé ser ut. Alla ska kunna låna, och betalar du inte tillbaka går ärendet över till systerbolaget som är i inkassobranschen och därefter till Kronofogden. Gustaf och Pierre har gjort stora pengar på sin verksamhet, men när Pierre vill flytta bolaget till Malta för att kringgå svensk lagstiftning och även vinkla marknadsföringen mot nätkasinon och liknande där människor i behov av pengar kan tänkas flockas, då känner Gustaf att en moralisk gräns är nådd.

Beatrice Farkas arbetar i sin roll rom ekonomijournalist med ett reportage kring just detta. Hon bokar ett möte för en intervju med Kritans VD Gustaf Ramstedt, men han dyker aldrig upp. Först blir hon arg, men snart står det klart att han inte uteblivit frivilligt. När det kommer ett krav om lösensumma förstår hans närmaste att han blivit kidnappad, men frågan är varför. Är det någon som fått nog av den situation Kritan försätter sina kunder i, eller är det någon som vill honom illa på ett mera personligt plan?

Gränslösa är den andra boken om Beatrice Farkas, en fristående uppföljare till spänningsromanen Fartblinda. Även den här gången bjuder författaren Carolina Neurath, själv ekonomijournalist på SvD, på en fartfylld berättelse med avstamp i finanssektorn.

Det är lätt att tänka att inspirationen till den här berättelsen kommer sig av de senaste årens debatt kring snabba lån utan säkerhet, ofta i form av så kallade SMS-lån. Vad har kunden för ansvar, och är det egentligen moraliskt rätt av långivaren att låna ut på lösa grunder till personer som kanske redan har en svag ekonomi och dåliga förutsättningar att betala tillbaka? Carolina Neurath ger oss en inblick i hur det skulle kunna gå till i ett fiktivt fall, men det finns ändå en stark verklighetsanknytning. Jag tycker att det är intressant läsning och tänkvärda frågeställningar som ligger till grund för den här berättelsen, även om den kryddats till att bli en spänningsroman. Just författarens mål att faktiskt berätta något om vår samtid och hur samhället fungerar ger i mitt tycke pluspoäng. Ekonomi och allra helst dålig sådan är i ett tabuämne. Trots vår öppenhet och tolerans är det antagligen få som vill prata om att de har betalningsanmärkningar.

Neurath har också hittat en bra balans mellan det fiktiva och fakta i Gränslösa. Karaktärerna känns väl gestaltade och det är ett bra driv i berättelsen som gör att man vill fortsätta läsa. Hon har också hittat en egen vinkling inom spänningsgenren i och med det ekonomiska temat, och det råder ingen tvekan om att Carolina Neurath har full koll på just det ämnet. Kort sagt är det en väldigt bra spänningsroman med förankring i vår samtid och många människors verklighet.

Utgiven av: Piratförlaget, 2017.

Kan köpas hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

5 reaktioner till “Gränslösa av Carolina Neurath

  1. Lyssnade på Fartblinda och gillade drivet. Till Gränslösa har de dock bytt uppläsare till en jag inte alls klarar av att lyssna på. Kanske ska jag läsa boken själv istället för det låter ju som att den är lika bra som ettan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.