9789113069760_200x_den-som-stannar-den-som-gar

Tredje delen i Ferrantes Neapelkvartett tillhör två vuxna men ännu unga kvinnor. Lila och Elenas resa fortsätter. De lever numera helt skilda liv i olika delar av Italien, men är ändå för evigt knutna till varandra. Den som stannar, den som går tar vid efter Min fantastiska väninna och Hennes nya namn, de två tidigare böckerna i serien.

Lila har lämnat Stefano och lever nu tillsammans med Enzo och sin son Gennaro. Hon kämpar med dålig hälsa och ett häftigt humör som ibland tenderar att dra åt det neurotiska. Arbetet vid en slakterifabrik är slitsamt, och villkoren för de anställda urusla. Här målar Ferrante en bild av hur arbetarrörelsen försöker förbättra situationen genom att ta strid mot despotiska chefer och arbetsledare i 1960-talets Neapel, och Lila är en av dem som tar strid. Hon har alltid varit karismatisk och är inte den som sitter tyst.

Elena Greco lever ett helt annat liv i Florens. Snart kommer hon att vara ingift i en berömd akademikerfamilj med inflytande och pengar. Själv börjar hon också bli känd efter att hennes roman har gjort succé och sålts i oväntat stor upplaga. Men också Elena är ett barn av sin tid och utmanar genom att skriva om en kvinnas känslor och kärlek, något som hon möter stor kritik för. En del anser att det är nyskapande, andra anser att det är rent nonsens.

Stor del av handlingen kring Lila och Elena behandlar deras skillnader, och hur de inte kan sluta att jämföra sig med varandra. Lila blev kvar och hon avundas Elena, medan Elena känner sig en aning rotlös i sitt nya liv långt från kvarteret hemma i Neapel. De har i den här boken båda radikaliserats på två helt olika sätt, men deras kamp för att göra kvinnans röst hörd och respekterad kostar på.Vi får hela tiden följa berättelsen ur Elena Grecos perspektiv, och ibland försvinner Lila ur fokus, men hon återvänder alltid med nya utspel som rubbar Elenas cirklar. Lila är en sådan som tar plats och kräver, hon kan ringa Elena när som helst och be om hennes hjälp. Men tjänsterna kommer förmodligen aldrig att återgäldas.

I den här boken kommer också moderskapet att stå i fokus, då Elena föder två döttrar och känner att hon håller på att förvandlas till sin egen mor. Det som aldrig fick hända. Hon känner sig också ifrågasatt på ett helt nytt sätt, och hennes öppna och fritänkande make ändrar nu ton och kräver att Elena ska förvandlas till en mer klassisk hemmafru. Så vad var alla hennes ansträngningar egentligen värda? Den duktiga och belästa Elena Greco håller på att lösas upp likt en hägring, hon är snart bara fru och mamma. Någonstans på vägen har hennes egen identitet gått förlorad. En kris närmar sig, och det är dags att välja om hon ska vara den som stannar eller den som går.

Ferrantes romanbygge fortsätter att imponera trots att författaren stundtals blir väldigt detaljerad och en aning torftig i sin berättarstil. Men det finns en charm även i det kärva. Berättelsen har nu nått en punkt där den skildrar inte bara Neapel, utan två sidor av ett politiskt oroligt Italien under sent 60-tal och tidigt 70-tal. Ferrante lyckas genom att ställa sina karaktärer på två helt olika sociala våningsplan att belysa detta ur flera aspekter. Det är inte bara berättelsen om två väninnor från samma kvarter som har haft olika förutsättningar i livet, det är också berättelsen om ett Italien där maffian styr kvarteret, där en brytpunkt håller på att ske mellan ett traditionellt samhälle där katolicismen har haft det stora inflytandet och där nu istället politiska ideal håller på att ta över dominansen, liksom det är berättelsen om ett Italien där vem som helst nu kan bli någon, man samtidigt inte, eftersom bildning inte räcker långt utan de rätta kontakterna. Kort sagt, det är berättelsen om ett samhälle i förändring, även om den stora drivkraften i berättelsen är relationen mellan Elena och Lila. Till sommaren kommer sista delen, och jag längtar redan efter att få veta hur det kommer att gå.

Utgiven av: Norstedts, 2016. I översättning av: Johanna Hedenberg.

Boken kan köpas hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

4 reaktioner till “Den som stannar, den som går av Elena Ferrante

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.