9789174616101_200x_morden-pa-mangle-street

March Middleton förväntar sig att bli omhändertagen, men när hon kommer till London visar det sig att hennes förmyndare Sidney Grice är en mycket ovanlig och nyckfull man. Hans profession som privatdetektiv ger honom insyn i människors hemligheter, men sympatin lyser däremot med sin frånvaro. March är dock något så ovanligt i det som en flicka med skinn på näsan, och hon kräver att få ta del i utredningsarbetet då Sidney får ett nytt fall på sitt bord. En ung flicka har hittats mördad, hennes man står anklagad och naturligtvis är det inte så enkelt som det synes vara från början. Tillsammans ger sig Sidney och March ut på Londons dimhöljda gator i jakten på sanningen.

Morden på Mangle Street är en berättelse skriven enigt klassisk modell, en dos pusseldeckare och en dos äventyr. Som läsare är jag lättflirtad när det gäller böcker som utspelar sig i det viktorianska England, och författaren fångar dessa miljöer så som vi av gammal vana förväntar oss att få dem paketerade. Allt från de fina salongerna till det opiumstinkande armodet. Berättelsen har ett bra driv och går fort att läsa, och Sidney Grice bidrar med en stor dos av den torraste brittiska humor man kan tänka sig. Han är en karaktär med en mycket sarkastisk och föga empatisk livsåskådning. Men det finns ett stort problem som stör mig genom hela boken och inte förrän i slutet kommer en rimlig förklaring: Sidney Grice är ju precis som Sherlock Holmes! Här uppstår alltså ett dilemma, för antingen blir man som ett sant Sherlock-fan själaglad över likheten, eller så tycker man att det är ett helgerån. Jag har själv ännu inte riktigt bestämt mig för vilket, men eftersom boken är underhållande och spännande lämnar den ändå ett positivt intryck efter sig.

Utgiven av: Lind & Co 2016. I översättning av Fredrika Spindler.

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

14 reaktioner till “Morden på Mangle Street av M. R. C. Kasasian

  1. Det här är nog en bok jag skulle gilla (även om jag som Sherlock-fan förstår din invändning, vet inte hur jag själv skulle ställa mig till en efterapning). Och vilket toksnyggt omslag!

  2. Jag lyssnade på den här och var nära att lägga ner boken eftersom jag blev så irriterad på Sidney Grice. Å andra sidan är väl det en komplimang till författaren att han kan reta upp en läsare så mycket med en karaktär :). Jag är glad att jag lyssnade klart och kommer antagligen läsa/lyssna på nästa bok om det kommer en.
    Annars gillar jag både Sherlock Holmes och Maisie Dobbs och ja, den här kan kanske vara lite av en kombo av dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.