9789164205001_200x_en-bror-att-do-for

Blod är som bekant tjockare än vatten, och det finns inga gränser för vad Leo är beredd att göra för att skydda sina yngre bröder Felix och Vincent. Han är också beredd att skydda sin mamma, och indirekt även pappan som slår när han inte är nykter. För det är Leo som är äldst och på honom vilar ansvaret för att gå emellan och för att hålla samman familjen. Det är i alla fall så han känner det, trots att han bara är fjorton år gammal.

Många år senare har det blivit dags för Sveriges värste bankrånare att mucka ur fängelset. Där har han knutit nya kontakter och planerar att ta revansch. Leo har den perfekta planen. Han ska visa John Broncks som satte dit honom, familjen och alla andra att han har den skarpaste rånarhjärnan i norra Europa. Men väl ute blir det inte som han tänkt sig. Hans bröder är förändrade. De vill inte längre leva ett kriminellt liv och hans självutnämnda roll som deras ledare håller på att luckras upp. Ändå bestämmer han sig för att genomföra planen med hjälp av den John Broncks i allra sista hand hade kunnat ana.

En bror att dö för är den fristående fortsättningen på Björndansen, en fiktiv berättelse om den så kallade Militärligan som genomförde en serie rån under 1990-talet. Återigen får vi följa planläggningen för att utföra den perfekta rånkuppen.

Det här är inte bara en välskriven kriminalroman, utan också en gripande berättelse om så mycket mer än en rånarliga. Här väcks frågeställningar om hur uppväxtmiljö och arv påverkar, om hur händelser i det förflutna aldrig går att tvätta bort, men också hur det kan gå att bryta sig fri och börja ett helt annat liv. Leo känner ingen annan tillvaro än den kriminella, och för honom är det rån och framförallt att ta revansch på den polisman som satte dit honom som är det väsentliga. Han har stundtals svårt att se att hans bröder har en egen vilja, och att de inte vill återvända till sitt gamla liv. De har lagt det bakom sig. En bror att dö för är också just det titeln antyder, en berättelse om starka blodsband och lojalitet. Det kommer att visa sig att det inte bara gäller för Leo och hans familj. Här kommer också frågan om att stå i skuld i fokus. För även om någon en gång räddade ditt liv, vad förväntas du göra i gengäld?

Roslund & Thunberg skriver stilsäkert och det är lätt att se att både författarrutin och erfarenhet av att skriva manus lyser igenom då språket i En bror att dö för ger en nästan filmisk känsla. I vissa partier kanske tempot går ner lite för mycket i slowmotion dock, men det är ändå fascinerande att ta del av författarduons förmåga att gestalta såväl karaktärer som känslor. Den här berättelsen känns också mer komprimerad än Björndansen, vilket jag tycker är av godo. Hårdkokt kriminallitteratur, förvisso, men det finns också drag hos karaktärerna som gör dem till helt vanliga människor; offer för omständigheterna och ödets nycker. Det sägs att verkligheten överträffar dikten, och kanske är det just förankringen i verkliga händelser som gör det här till en av vårvinterns starkaste kriminalromaner.

Utgiven av: Piratförlaget, 2017.

Kan köpas hos Bokus eller Adlibris

Betyg 4 av 5

9789164205100_200x_bjorndansen_pocket

10 reaktioner till “En bror att dö för av Roslund & Thunberg

  1. Jag har ju länge funderat på om Björndansen vore något för mig och nu det senaste har jag funderat även på En bror att dö för. Jag kan inte påstå att jag har kommit fram till något 😉

  2. Vilken bra recension, precis så upplevde jag också boken. Din sammanfattning av handlingen i början av recensionen är dessutom bättre och närmare bokens faktiska innehåll än den på förlagets hemsida.

      1. Hoppas att den blir film, precis som du skriver ser man allt väldigt tydligt framför sig när man läser, jag tror att det skulle kunna bli både bra och spännande med rätt skådespelare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.