9789129700756_200x_ordbrodosen_haftad.jpg

Sedan många generationer tillbaka besitter kvinnorna i Albas släkt en sällsam gåva: konsten att förtrolla med ord. De kan med hjälp av sin skrivkunnighet styra människors sinnen. Det är en form av manipulation som kan utnyttjas till att göra människor till marionetter, på gott och ont. När Alba fyller arton år är det hennes tur att invigas som ordbrodös. Men det visar sig finnas ett problem då hon har en okänd tvillingbror som blockerar hennes kraft. Snart inser hon att han svävar i verkligt stor fara och att hon måste hitta honom innan hennes släktingar gör det. De är beredda att döda för att Alba ska komma i besittning av ordbrodösens kraft och därmed bli deras verktyg.

Ordbrodösen är Anna Arvidssons debutroman, och den vänder sig kanske i första hand till unga vuxna. Det är en magisk och mystisk berättelse om tillhörighet, men också om att tvingas bryta med sitt arv. Alba har fötts med en gåva, och hennes val står mellan att gå sin egen väg eller att leva upp till släktens förväntningar. Hon inser snart att kvinnorna i generationer tillbaka har tvingats till stora uppoffringar och svåra val.

Trots övernaturliga inslag håller Anna Arvidsson en lågmäld ton i sin berättelse när det gäller just den biten, vilket gör att det känns realistiskt och att man som läsare har lätt att godta den alternativa värld som Alba fötts till. Författaren fångar såväl den artonåriga Albas sökande efter sig själv som de osynliga banden till den förlorade tvillingbrodern på ett trovärdigt och naturligt sätt. Det finns en sårbarhet hos huvudpersonen som många säkerligen känner igen sig i. Dessutom är Ordbrodösen en mycket spännande berättelse, och Anna Arvidsson bjuder på en verkligt stark debut i den här boken.

Utgiven av: Rabén & Sjögren, 2017.

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

8 reaktioner till “Ordbrodösen av Anna Arvidsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.